SASLUŠANJE NOVOG MINISTRA

Varga: Sada se osjećam kao riba na gradelama!

16.06.2014 u 11:13

Bionic
Reading

Nakon što se prošli tjedan premijer Zoran Milanović odlučio na mini rekonstrukciju Vlade, danas je došao red da se novi ministri zdravlja i obrazovanja predstave u Saboru. Prvi je na redu jutros bio kandidat za novog ministra zdravlja Siniša Varga

'Moj posao je ovdje, neću reći, formalan, ali sporedan u odnosu na kandidata koji vam je ovdje na raspolaganju za pitanja', rekao je već na početku sjednice Odbora za zdravstvo predstavljajući novog ministra premijer Zoran Milanović.

Varga je, dodao je, svima već poznat jer je u sustavu dugi niz godina.

'Njegov je zadatak da nastavi provedbu programa ove Vlade i osigura građanima koji uplaćuju veliki novac da dobiju civiliziranu zdravstvenu uslugu dostojnu čovjeka u Europi u 21. stoljeću', poručio je Milanović te otišao sa sjednice Odbora.

Varga je nakon toga odgovarao na pitanja članova odbora, ali prvo se i sam obratio odboru. 'Samo ću malo parafrazirati, radi se o tome da se osobno, kao i Siniša Varga, osjećam kao riba u vodi što se tiče upravljanja HZZO-om. To ide u dobrom smjeru i pokazatelji su izrazito transparentno prikazani, imate ih pred vama u našem godišnjem izvješću. Međutim, sad se osjećam kao ta ista riba, ali više ne u vodi, nego na gradelama', rekao je Varga.

Pitanja nije imao bivši HDZ-ov ministar zdravstva Darko Milinović, koji je novom ministru udijelio nekoliko savjeta.

'Želim vam puno uspjeha, jer godinu i pol nije mnogo. Očekujem da će prvih 10 dana vaše odluke trasirati put prema tome hoćete li biti uspješan ili neuspješan ministar. U 1,5 godinu ne može se dogoditi ništa spektakularno, ali se može krenuti na bolje. U prvih 10 dana morate nešto napraviti da date do znanja da imamo novog ministra i da ljudi kažu oho-ho, imamo novog ministra', kazao je Milinović.

Vargi je savjetovao da napravi već na početku mini clean start kako bi vidio otkud kreće, ali i da otvori široku frontu kolektivnog pregovaranja.

'Preduvjet je za dobra ministra otvoren razgovor sa svima; doktori i sestre nisu s drugog svijeta. Također vas molim kao ministra da se ogradite od Linićeve izjave da zdravstveni djelatnici potkradaju proračun', rekao je Milinović.

Milinović je savjetovao Vargi da kroz srpanj redifinira bolničke proračuna te da do 1. kolovoza zaustavi bujanje lista čekanja. 'Mislim da bi to zaustavilo ukidanje smjenskog rada. Ukinite sljedeći tjedan smjenski rad, barem na kirurškim odjelima po cijeloj Hrvatskoj', kazao je Milinović.

Predložio je i da se rok za izdvajanje HZZO-a produlji do 30. rujna.

'Osjećam da ćete se više boriti i da ćete se možda više baviti zdravstvenim sustavom. Želim vam da budete dobar ministar, jer gori ne možete biti', rekao je Milinović.

Varga nije konkretno objasnio kako misli smanjiti liste čekanja. 'Mjere za skraćenje lista čekanja razradio je HZZO i sada one idu na užu stručnu raspravu s Komorama i ravnateljima bolnica', rekao je Varga. Poručio je da je 'masu toga oko liste čekanja krivo prikazano', a pritom je uzeo primjer iz vlastite prakse gdje je svog pacijenta poslao na CT, i da je pacijent to odradio u roku od tri dana. 'Međutim, statistike mojih pacijenata ne ulaze u nacionalnu statistiku', rekao je Varga.

Varga je priznao da nema dobru komunikaciju s Udrugom pacijenata, no za to je djelomično okrivio šefa te udruge Marija Drlju. 'On vrijeđa. Mi smo ga zvali u HZZO-u da sudjeluje u nekim razgovorima, a on se uopće nije pojavio', rekao je Varga.

Međutim, unatoč lošim odnosima, Varga je poručio da liječnici više moraju paziti na prava pacijenata, a pritom je i sam iznio vlastiti primjer.

'Prije par mjeseci, operirao sam slijepo crijevo i mislim da su mi tada bila prekršena prava pacijenta. Nije mi objašnjeno zašto moram na operaciju, koja je alternativa i jesam li mogao nekako izbjeći operaciju. Ne znam je li ovo mjesto da to kažem, ali meni su međunožje tada brijali onak' na javno', požalio se Varga.

Budućem ministru postavljenoje i konkretno pitanje kako misli smanjiti bolovanja. 'Stopa bolovanja bila je 3,3 i uz dvostruke kontrole i zabranu bolničkim doktorima da preporučaju bolovanje sada smo došli do stope od 2,9', rekao je Varga.

Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista zanimalo je i što budući ministar misli o outsourcingu u zdravstvu. 'Varga je kazao kako je to komplicirano područje u koje se umiješala i politika. Kao pomoćnik ravnatelja KB Dubrava, kaže, i sam se susreo s tim problemom.

'Uzme se digitron u ruke i izračuna što je isplativo', rekao je Varga.

Osvrnuo se Varga i na masterplan bolnica, za koji je Milinović rekao da je 'nekorektno prema budućem ministru što se usvojio na Vladi uoči njegova dolaska na novu funkciju'.

'Masterplan je možda prevelik obrat koji možda neće dati rezultate', rekao je Varga.

Odbor za zdravstvo na kraju je jednoglasno, i s glasovima HDZ-ovaca, dao povjerenje Siniši Vargi za mjesto ministra zdravlja.

Velika je čast dobiti jednoglasnu podršku, ali isto tako je velika odgovornost u vrlo kratkom roku donijeti očekivane promjene u zdravstvenom sustavu. Iskreno, prvenstveni nam je interes poboljšati zdravstveni sustav po mjeri naših pacijenata. Pacijent u Hrvatskoj zaslužuje kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu, dogovarat ćemo se s pružateljima zdravstvenih usluga da to bude po pristupačnoj cijeni, u konačnici, odgovornost je velika da cijeli sustav bude održiv i da se nikada više ne radi sanacija sustava', rekao je Varga novinarima nakon sjednice odbora.

Nije želio otkriti tko će ga zamijeniti na čelu HZZO-a. To je, kazao je, odluka premijera. No Varga je potvrdio da će dati svoj prijedlog i da će se truditi da to bude osoba iz sustava.