'SVE SE DA NAUČITI'

Varga pun razumijevanja za Oreškovića, a Baldasar od njega nešto i želi

24.12.2015 u 19:57

Bionic
Reading

Dosadašnji ministar zdravlja Siniša Varga poručio je u srijedu da svome nasljedniku u resoru zdravstva ostavlja sređen sustav sa smanjenim dugovima i listama čekanja te započetim reformama koje se, istaknuo je, moraju nastaviti, a za mandatara Tihomira Oreškovića kazao je da je 'topao i dobar čovjek'. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar čestitao je Oreškoviću na izboru za mandatara, izrazivši ne samo zadovoljstvo što nije riječ o političaru, nego menadžeru, nego i nadu da će Orešković saslušati njegove i zahtjeve grada Splita te mu dati veće ovlasti kao gradonačelniku

Povećali smo dostupnost zdravstvene zaštite, zadržali istu razinu participacije, financijski konsolidirali sustav i produžili očekivano trajanje života, istaknuo je Varga na kraju svog jednoipolgodišnjeg mandata na čelu Ministarstva zdravlja.

Zdravstvo više ne treba sanirati središnja država

Uspjeli smo smanjiti dugove u zdravstvu u skladu s obećanjima, tako da sustav ne treba dodatno sanirati središnja država, što je bila praksa zadnjih 25 godina, rekao je Varga prigodom puštanja u rad uređaja za automatizirani prijem pacijenata u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj.

Varga ipak svojim najvećim uspjehom smatra preseljenje onkološkog odjela iz Dječje bolnice u Klaićevoj u Kliniku za tumore. Nema više ni lista čekanja, koje su zamijenili popisi narudžbi, a novi krug informatizacije taj bi popis trebao učiniti transparentnijim, naročito u postavljanju medicinske indikacije za liječenje, koje treba biti isključivo na temelju dokaza, a ne osjećaja.

Upitan za nasljeđe budućem ministru izdvojio je sve veće izazove kroničnih nezaraznih bolesti zbog sve duljeg životnog vijeka, ali i da su ispunjena sva obećanja prema Europskoj komisiji, MMF-u i Svjetskoj banci, te da će se daljnja provedba pokrenutih reformi detaljno pratiti.

Orešković je 'topao i dobar čovjek'

Što se tiče dojmova o mandataru nove Vlade Tihomiru Oreškoviću, rekao je kako mu je teško biti objektivan jer je s Oreškovićem imao niz poslovnih i privatnih susreta, te niz zajedničkih podudarnosti. 'Mogu reći da je izrazito topao i dobar čovjek, zna struku i zna dobro upravljati velikim sustavima. No, premijer je samo pojedinac, onaj koji harmonizira, a odluke se donose na nižoj razini. To je poput nogometne ekipe, najbitniji su igrači na terenu. Zato je važno vidjeti kako će se ekipirati kompletna Vlada', rekao je.

Varga je poput Oreškovića velik dio života proveo u Kanadi, a nakon dolaska na ministarsku funkciju, prije godinu i pol dana, spočitavalo mu se zbog nesigurnog vladanja hrvatskim jezikom. S obzirom da i novi mandatar ima isti problem, novinare je zanimalo koliko to Oreškoviću može biti otegotna okolnost na premijerskoj funkciji.

'Svest ću to na umjetnički dojam jer ja sam uspio u relativno kratkom roku naučiti hrvatski', rekao je Varga koji ističe da poznavanje financija i upravljanja ima primat nad poznavanjem jezika. 'Mene je HDZ u Saboru prozivao zbog jezika, nadam se da to isto neće činiti i svom vlastitom premijeru', poručio je.

Baldasar ponudio pomoć novom mandataru uz poruku da obnovi hrvatski

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar Tihomiru Oreškoviću je čestitao na izboru za mandatara, izrazivši zadovoljstvo što nije riječ o političaru, nego menadžeru, ali i nezadovoljstvo 'trakavicom' koja je prethodila njegovu izboru u kojoj su se, kaže, političari nepotrebno blamirali, pri čemu je Oreškoviću poručio da malo obnovi hrvatski jezik.

'Drago mi je da imamo osobu koja je dobila mandat da sastavi Vladu i da nas vodi u 2016. godinu. Želim mu da što brže formira vladu i čim prije započne raditi svoj posao. Vjerujem da je kao menadžer svjestan situacije, a osobno mi je drago da nije političar nego menadžer. Politiku će brzo naučiti, možda i sustave brzo uspije naučiti, iako je za to uvijek potrebno određeno vrijeme. Meni je samo važno da Vlada vlada, da se pokrenemo, idemo dalje, da se sređuje situacija i da se ispunjavaju zahtjevi', kazao je Baldasar na tradicionalnoj podjeli besplatnih porcija bakalara.

Izrazio je nadu da će mandatar saslušati njegove i zahtjeve grada Splita te mu dati veće ovlasti kao gradonačelniku, pa i onu da administrativno rukovodi teritorijem grada.

Mandataru Oreškoviću je poručio da, sukladno onome što je i sam rekao kako mu ne treba 100 dana da pokrene rad Vlade, malo bolje nauči hrvatski jezik. 'Jednostavno se mora potruditi da bolje govori jer je on premijer Hrvatske. Mislim da mu za učenje hrvatskog jezika sigurno neće trebati manje od 100 dana, ali važno je da se vidi trud', rekao je Baldasar.

Na novinarski upit smatra li realnim da mandataru neće biti potrebno tih 100 dana, odgovorio je kako mu to od srca želi te da mu je na raspolaganju bude li trebao bilo kakvu pomoć, jer svima u Hrvatskoj u interesu da Vlada što prije krene s radom.

Ne smatra upitnim njegov legitimitet kao mandatara, napomenuvši kako Ustav tumači da ona strana koja prikupi najveći broj potpisa saborskih zastupnika ima pravo za mandatara dovesti osobu koju želi.

Ževrnja: bitno je da osjeća potrebe dijaspore

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja rekao je kako je na zadovoljstvo velikog broja građana dobro da se politička utrka privodi kraju te da je konačno postignut dogovor. 'Vidjeli smo da imamo istaknutog kandidata sa sjajnim profesionalnim referencama. Čovjek koji je školovan u inozemstvu, koji je bio u dijaspori, bitno je da osjeća potrebe dijaspore. Dokazao se u svojoj struci i nadam se da će imati stručni tim te da ćemo sigurno pokrenuti Hrvatsku na dobrobit svih njenih građana', kazao je Ževrnja.

Kritike da Orešković nema izborni legitimitet smatra političkim igrama i floskulama, jer se tu ne radi ni o čemu protuzakonitom niti protuustavnom. Ževrnja drži kako menadžer uspješno može voditi državu, jer vođenje općine, grada, županije ili Vlade i smatra menadžerskim poslom.

Dodao je kako u poslovanju treba paziti na nepotrebne izdatke i troškove, ali isto tako i napraviti sve da se pojača prihodovna strana u kojoj će jačati investicije, poduzetništvo i veće zapošljavanje, što je i temeljem funkcioniranja poduzetništva.