KBC SESTRE MILOSRDNICE

Varga posjetio mališane koji se liječe na novom odjelu dječje onkologije

22.07.2015 u 14:27

Bionic
Reading

Na novom se odjelu dječje onkologije, koji je početkom lipnja preseljen iz Klaićeve bolnice u Kliniku za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, u puno humanijim uvjetima bolnički liječilo 141 dijete oboljelo od maligne bolesti, a zahvaljujući većem i suvremeno opremljenom prostoru uz djecu 24 sata mogu boraviti roditelji, a ona pohađati vrtić i školu, istaknuto je u srijedu za vrijeme posjeta odjelu ministra zdravlja Siniše Varge.

Podaci govore i da je od preseljenja Zavoda za dječju onkologiju i hematologiju do danas kroz dnevnu bolnicu liječeno 239 mališana, dok je njih 238 pregledano u hematološkoj i onkološkoj ambulanti.

"Sretan sam zbog uvjeta u kojima se danas liječe teško oboljela djeca u odnosu na uvjete u kojima su bila 25 godina u Klaićevoj bolnici. Imamo na raspolaganju 1400 kvadrata prostora koji je vrhunski opremljen i uvjete u kojima s djecom mogu obitavati i roditelji, što ranije nisu mogli", izjavio je Varga nakon obilaska Zavoda .

U bolnici je za djecu napravljeno i igralište, a s obzirom da je u nastajanju i biblioteka, Varga je kao svoj prilog djeci darovao nekoliko knjiga svoje djece. "To su knjige moje djece, smatram da su više od koristi tu u bolnici nego da kod mene doma skupljaju prašinu. Pozivam sve koji imaju višak knjiga da daruju dječjim pedijatrijama višak knjiga", kazao je.

Naglasio je kako je cilj izjednačiti standarde liječenja djece onkoloških bolesnika u svim regijama, dodavši kako Zagreb, Rijeka i Split sada imaju zadovoljavajuće uvjete, ali na tome još treba poraditi u Osijeku.

Sanacijski upravitelj Klinike za dječje bolesti Zoran Bahtijarević rekao je da od 1. lipnja u Zavodu radi novih 18 zaposlenika raznih struka koji skrbe o djeci, a među njima i troje liječnika koje su na specijalizaciji iz dječje onkologije, čime je zadovoljavajuće riješeno pitanje kadrova.

Voditeljica Odjela za solidne tumore Aleksandra Bonevski rekla je kako se broj hospitaliziranih mališana na odjelu stalno kreće između 20 i 25 te da su boravkom na novom odjelu zadovoljna i djeca i roditelji.

"Roditelji su puno zadovoljniji i djeca su zadovoljna. Imamo manje razvoja hospitalizma jer su roditelji uz djecu 24 sata, što je jako važno. Imamo puno više vremena i prostora te više privatnosti s roditeljima s kojima možemo razgovarati o bolesti i djeci", kazala je Bonevski.