ZBOG ZBRINJAVANJA SMEĆA

Varaždinski vijećnik kazneno prijavio gradonačelnika Habuša

09.02.2012 u 13:28

Bionic
Reading

Zbog zloupotrebe položaja i ovlasti podnijeta je prijava protiv Gorana Habuša, gradonačelnika Grada Varaždina, koji je kao vijećnik 2008. podnio kaznenu prijavu protiv tadašnjeg gradonačelnika Ivana Čehoka i ostalih. Prijavu je podnio Nino Lučić, odvjetnik i nezavisni vijećnik Gradskog vijeća Grada Varaždina, i to zbog nepoštivanja ugovornih obveza u vezi zbrinjavanja smeća

'Osim što je svojim ponašanjem ostvario bit kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti, gradonačelnik Habuš samovoljnim djelovanjem iznimno šteti Gradu Varaždinu. Naime, zbog nepoštivanja i neispunjenja ugovornih obveza izlaže Grad Varaždin tužbama koje bi Grad mogle dovesti u ozbiljne financijske i ekološke probleme', smatra Lučić, koji se time priklonio sličnom stavu nezavisnog vijećnika prof dr. Roberta Podolnjaka, profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Prijava se odnosi, kako pojašnjava Lučić, na nepoštivanje obveza koje proizlaze iz ugovora o zbrinjavanju akumuliranog komunalnog otpada u novoizgrađenoj tvornici za mehaničko-biološku obradu vrijednu 180 milijuna kuna, koja ima sve dozvole za rad, ali Habuš ipak ne želi isporučiti balirani otpad odložen u neposrednoj blizini, već radi na njegovom izvozu, iako za to nema nijedan valjani razlog, zakonske osnove ni odgovarajuću odluku.

'To je suprotno Planu gospodarenja otpadom Grada Varaždina, koji je prihvatilo Gradsko vijeće te je podržalo sve provedene aktivnosti vezane uz hitno i interventno zbrinjavanje 100.000 tona gradskog komunalnog otpada i uspostavu MBO tehnologije na lokaciji Brezje II', ističe Lučić te upozorava da se zbog nepoštivanja ugovora stvara šteta od 150.000 kuna dnevno koju će morati u slučaju tužbe podmiriti Grad Varaždin.

Stav gradonačelnika Habuša da štete neće biti jer ugovori ne obvezuju ugovorne strane i ne trebaju se poštivati samim činom podizanja tužbe za ništetnost ugovora Lučić smatra presedanom koji nema nikakvo uporište.

'Iako je upoznat s time da je Gradsko vijeće prethodno donijelo odgovarajuće zaključke, gospodin Habuš je kao službena i odgovorna osoba Grada, protivno odredbama Statuta Grada Varaždina i protivno zaključcima Gradskog vijeća, iskoristio svoj položaj te, prekoračivši granice svojih ovlasti, podnio tužbu protiv društva T7 VIS i društva VARKOM s tužbenim zahtjevom da Trgovački sud utvrdi ništetnim ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada, dodatak ugovoru i promemoriju dogovora. Riječ je upravo o onim aktima koji su izričitom odlukom Gradskog vijeća izuzeti od pokretanja bilo kakvih postupaka radi utvrđenja ništetnosti, čime je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti. Naime, takvo postupanje gradonačelnika Habuša izričito je protivno Statutu Grada Varaždina, jer gradonačelnik ne samo da nije izvršavao i osiguravao izvršavanje odluka Gradskog vijeća, nego je postupao suprotno odlukama Gradskog vijeća, bez da su vladale izvanredne okolnosti koje bi opravdavale takvo njegovo postupanje', smatra Lučić i napominje da je u slučaju neslaganja s odlukama Gradskog vijeća gradonačelnik najprije trebao staviti ih ponovno na dnevni red na isteku roka od tri mjeseca, a ne samostalno donositi odluke koje mogu imati velike štetne posljedice.

HABUŠ: NISAM DJELOVAO SAMOSTALNO

'Prilično nervozna reakcija Lučića najbolji mi je pokazatelj da sam zajedno sa suradnicima na pravome putu, jer je gospodin Lučić svojim dosadašnjim političkim djelovanjem pokazao kojim se prioritetima vodio u svom javnom radu', veli Goran Habuš, varaždinski gradonačelnik.

Otkad je sa zamjenicima preuzeo vlast u Gradu Varaždinu, kako dodaje gradonačelnik u reakciji na prijavu, jedan od najvećih problema s kojim su se uhvatili ukoštac je ugovor o zbrinjavanju otpada koji smatra vrlo spornim i za Varaždince vrlo štetnim.

'Ni u jednom potezu nisam djelovao samostalno ili bez konzultacija nekoliko stručnih institucija, i tu mi je pred Varaždincima savjest potpuno čista jer sam siguran da djelujem u njihovom najboljem interesu. Kao gradonačelnik, ja sam javna osoba i u ovom demokratskom društvu svatko ima pravo izreći svoje mišljenje, pa čak i podnijeti tužbu ukoliko to smatra neizbježnim. Srećom, posljednju će riječ u svemu tome reći nadležne institucije', naglašava Habuš