snažne indicije

Varaždinski SDP podržava žrtve psihijatra: Seksualno zlostavljanje uglavnom ostavlja teške i trajne posljedice

11.09.2020 u 12:54

Bionic
Reading

Varaždinski SDP-ovci reagirali su u petak na slučaj varaždinskog psihijatra, koji je optužen za seksualno zlostavljanje pacijentica, poručivši da osuđuju svaki čin nasilja i zlostavljanja te da daju punu potporu žrtvama i njihovoj hrabrosti da javno istup

Nakon što su nedavno u medijima bivše pacijentice optužile jednog varaždinskog psihijatra za seksualno zlostavljanje, iz varaždinske Gradske organizacije SDP-a priopćili su da "seksualno nasilje predstavlja jedan od najtežih oblika nasilja, uglavnom ostavlja teške i trajne posljedice po žrtvu, upravo zbog čestog izostanka institucionalne potpore, osude okoline, nerazumijevanja i vrlo česte pojave okrivljavanja žrtve".

SDP-ovci dodaju da "posebno zabrinjavaju snažne indicije o potpunom izostanku nužnog postupanja gotovo svih relevantnih institucija i odgovornih osoba, kojima je dužnost zaštita žrtava bilo kojeg kažnjivog djela, pa tako i seksualnog nasilja".

Predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković izjavio je da zbog ovakvih slučajeva, u kojima postoji osnovana sumnja ne samo počinjenja kaznenog dijela seksualnog nasilja već i njegovog prikrivanja, žrtve seksualnog nasilja rijetko istupaju, šute i nerijetko žive sa svojim traumama.

Zato je izostanak reakcije nadležnih institucija nedopustiv, u interesu je široke javnosti da se svaki takav slučaj temeljito istraži i kazni sve odgovorne, poručio je Marković.

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić-Vupora kaže da su šokirani jer postoji ozbiljna sumnja da je osoba kod koje su žrtve potražile pomoć to iskoristila na najgori mogući način.

"Ako je istina da nadležne institucije nisu postupile po nizu podnesenih prijava žrtava i prominentnih stručnjaka s područja zaštite mentalnog zdravlja, može se govoriti o teškom činu institucionalnog nasilja, kojem žrtve nipošto ne bi smjele biti izložene", rekla je Antolić Vupora.