ZBOG POREZA NA NEKRETNINU

Varaždinska pravnica goni državu po europskim sudovima

19.10.2012 u 07:31

Bionic
Reading

Ako osobe u izvanbračnoj zajednici kod podjele imovine stečene tijekom zajedničkog života ne budu oslobođene od poreza na nekretnine - nemaju se zašto žaliti na kršenje prava iz Zakona o porezu na promet nekretnina. Tako rezonira Ustavni sud ako zaključujemo iz slučaja Ivane El Assadi, varaždinske pravnice koja trenutno živi u Bruxelessu gdje s tim u vezi priprema tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, kao i Europskom sudu u Luksemburgu

Ivana El Assadi vjenčala se nakon pet godina života u izvanbračnoj zajednici sa suprugom Emilom, tijekom kojih su stekli zajedničku nekretninu na koju su se željeli uknjižiti kao suvlasnici u jednakim omjerima:

'Prilikom određivanja porezne olakšice za kupnju prve nekretnine poreznici nisu uzeli u obzir postojanje izvanbračne zajednice te sam morala platiti porez. Ne radi se o nekom strašno velikom iznosu, ali u pitanju su principi, i to oni koji su za mene kao pravnicu najosnovniji - načelo ustavnosti i načelo zakonitosti, koja su oba prekršena, smatra varaždinska pravnica objašnjavajući zašto se upustila u višegodišnju pravnu bitku.'

Čvrsto uvjereni da se radi o kršenju zakonitosti i ustavnosti, supružnici El Assadi najprije podnose žalbu Poreznoj upravi, a nakon što je odbijena, i tužbu Visokom upravnom sudu.

'Postupak je trajao tri godine i magično se riješio odbijajućom antedatiranom presudom. To znam zasigurno jer sam mjesec dana nakon datuma navedenog na samoj presudi kontaktirala pisarnicu suda i tražila podatak o stanju predmeta gdje su mi rekli da još nije u radu. Stoga smo uložili pravno sredstvo radi zaštite prava na suđenje u razumnom roku, ali do danas nismo dobili nikakvo rješenje u pogledu tog zahtjeva, iako je struka mišljenja da oštećena stranka ima pravo na odštetu zbog dugotrajnog postupka čak i ako se isti riješi prije odluke višeg suda o samom zahtjevu', rekla je Ivana El Assadi.

S obzirom na presudu Visokog upravnog suda, supružnici El Assadi podnose ustavnu tužbu i zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu RH.

'Upravo ovih dana Ustavni sud je odbacio naš prijedlog jer je zaključio da uopće nema nikakve povrede ustavnih prava te da shodno tome nema ni temelja za razmatranje tužbe. O zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o porezu na promet nekretnina još se nije očitovao, ali nakon ovakvog rješenja uopće ne očekujemo ništa drugo nego odbijenicu', kaže varaždinska pravnica.

S obzirom na to da se više nema kome obratiti u Hrvatskoj, trenutno priprema tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, a nakon ulaska Hrvatske u EU, tužbu će podnijeti i Europskom sudu u Luksemburgu.

'Uvjerena sam da ćemo na kraju dobiti presude u našu korist. Kao pravnik koji radi za institucije EU-a moram napomenuti da sam izuzetno razočarana funkcioniranjem hrvatskog pravosuđa, a pogotovo me šokirala praksa Ustavnog suda koji bi kao neovisno tijelo izvan pravosudnog sustava trebao pružati zaštitu temeljnih prava svakog građanina, te bi posebno oštro trebao reagirati na slučajeve diskriminacije na bilo kojem temelju. Nažalost, čini se da se ipak u prvom redu štite financijski interesi državnog proračuna, što je u demokratskoj državi koja je na pragu ulaska u EU potpuno neprihvatljivo', kaže Ivana El Assadi koja je uvjerena da će na razrez poreza na promet nekretnine izvanbračnim dugovima reagirati međunarodna pravosudna tijela, a da će nakon toga i nacionalni sustav zauzeti drugačiji stav prema ovoj problematici.