ZAKON JE JASAN

Varaždinac pretukao psa: Znate li koje su kazne za takvo nedjelo?

11.01.2019 u 12:45

Bionic
Reading

Muškarac iz Varaždina na teži će način saznati da je mučenje životinja jedna od stavki kaznenog zakona (članak 205.) jer bi se lako moglo dogoditi da zbog svoje sumanute rabote završi u zatvoru na godinu dana

Izgleda da zlostavljačima ništa ne znači činjenica da je ubijanje ili zlostavljanje životinja pokriveno Kaznenim zakonom. Prošlog vikenda, tada nepoznati netko, kamenom je zatukao psa gotovo do smrti, a raduje činjenica da su policijski službenici sada dovršili kriminalistično istraživanje te da će protiv neimenovanog 31-godišnjaka biti podignuta kaznena prijava.

Kako javljaju predstavnici Policijske postaje Varaždin, dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Ubijanje ili mučenje životinja.

Kako se sumnja, on je u subotu, 5. siječnja oko 13 sati, na šumskom predjelu zvanom Slugovine u Seketinu, ozlijedio psa mješanca, udarivši ga kamenom po glavi, nakon čega ga je odvukao i ostavio u obližnjem jarku.

Na mjesto događaja izašao je dežurni veterinar koji je ozlijeđenog psa prevezao u ambulantu. Kako je utvrđeno, uslijed udarca mu je napukla jagodična kost te je zadržan na daljnjem liječenju. Protiv 31-godišnjaka će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Inače, pas, kojeg su predstavnici Udruge S-Pas iz Varaždina nazvali Stela, teško se oporavlja, a tijekom jučerašnjeg dana pojela je prvi zalogaj hrane. Nalazi se na intenzivnom liječenju i čeka je dug oporavak.

Da podsjetimo, kazneni zakon u svom Članku 205 jasno navodi:

  • Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.
  • Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini iz koristoljublja, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.
  • Tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci.