PRIJAVLJENO 28 PROJEKATA

Varaždin iz fondova traži 32,5 milijuna eura

02.02.2009 u 12:24

Bionic
Reading

Razvojna agencija Varaždinske županije (AZRA) za ovu je godinu prijavila ukupno 28 projekata koji bi se financirali iz pretpristupnih fondova Europske unije, ukupne vrijednosti 32,5 milijuna eura, istaknuo je na današnjoj godišnjoj konferenciji za novinare direktor AZRE Emil Tkalec.

'Koji su projekti prihvaćeni znat će se za otprilike pola godine budući da je birokracija još uvijek spora. Budući da te projekte sufinancira Varaždinska županija za svih 28 treba osigurati 2,5 milijuna kuna, iako je teško za očekivati da će svi 'proći'', rekao je Tkalec.

Na pripremanju i realizaciji projekata trenutno sudjeluje 19 zaposlenika Agencije, a ovogodišnji proračun Agencije je 8,5 milijuna kuna od čega je iz županijskog proračuna osigurano 2,23 milijuna kuna, dok će se ostatak osigurati preko fondova EU, donatora te komercijalnih projekata Agencije.

Godišnja konferencija iskorištena je i za predstavljanje prošlogodišnjih rezultata kada je Agencija samostalno provela pet te pružila pomoć na provođenju još dva projekta.

U prošloj smo godini ostvarili proračun od 11 milijuna kuna, od čega su 2,9 milijuna stigla iz županijskog proračuna, a ostatak preko projekata i fondova EU, istaknuo je Tkalec.

Od najvažnijih projekta, koji se trenutno provode, naveo je REDEEM koji se fokusira na procjeni potencijalnih obnovljivih izvora energije Varaždinske, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Vukovarsko-srijemske županije te Ured hrvatskih regija u Bruxellesu, kojemu je do sada pristupilo šest hrvatskih županija i gradova te dvije razvojne agencije. Koordinator Ureda je Agencija za razvoj Varaždinske županije.