bolje spriječiti...

Varanje strogo zabranjeno! Maturante ove godine očekuju strože kontrole na državnoj maturi

18.04.2019 u 17:48

Bionic
Reading

Za malo manje od dva mjeseca maturanti će polagati državnu maturu koja je uvjet za upis na željeni fakultet. Iako je varanje strogo zabranjeno, ipak su neki učenici, poput dvije maturantice iz jedne zagrebačke gimnazije prošle godine, pokušali varati. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje i obrazovanje najavio je tada strože kontrole za ovogodišnju maturu, pa smo ih pitali o kakvim se točno kontrolama radi

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) navode kako rade na daljnjem poboljšanju sigurnosnih mjera i kontroli (nadzoru) provedbe ispita državne mature, ali za sada ne mogu otkriti koje su to mjere.

'Nažalost, radi sigurnosti poslovnih procesa nismo u mogućnosti iznositi ih u javnost do završetka ljetnog i jesenskog roka državne mature. Zainteresirana javnost, kao i svi dionici sustava, bit će upoznati s poduzetim mjerama nakon provedbe ovogodišnje državne mature', navode iz NCVVO-a.

Podsjetimo, prošle godine kažnjene su dvije maturantice zbog varanja na državnoj maturi. Varanje se dogodilo u zagrebačkoj gimnaziji, samo što je jedna maturantica uhvaćena na ljetnom roku tijekom ispita iz matematike, a druga na ispitu hrvatskog jezika na jesenskom roku.

Učenice su se poslužile modernom tehnologijom, kemijskom s kamerom i slušalicama - bubicama kako bi snimile pitanja i dobile točne odgovore. Naime, sve je krenulo porukom poslanom preko WhatsAppa, koju je primilo nekoliko učenika zagrebačke gimnazije u lipnju, a u njoj se nalazila ponuda za rješavanje ispita državne mature po cijeni od 100 eura.

'Dobili smo obavijest o varanju i učenice su pozvane sa strane. Škola je obavijestila policiju, a ispitno povjerenstvo Centra donijelo je Odluku o poništenju ispita i zabrani polaganja ispita u tekućoj i sljedećoj školskoj godini', objasnila je tada za tportal glasnogovornica NCVVO-a Ana Franić Božić i dodala kako su upoznati s novim tehnološkim izazovima te će iduće godine pojačati sigurnosne mjere.

To nije prvi takav slučaj. Od početka državne mature, 2009. godine, pa do prošle godine dva su slučaja kršenja prava njena polaganja. Prvi slučaj bio je 2015. godine, kada je u Puli četvero maturanata uz pomoć majke jednog od njih ukralo ispite u Srednjoj školi Jure Dobrila. Ispite su otvorili i uništili, zbog čega je bilo odgođeno pisanje eseja iz hrvatskog jezika.

  • +40
Maturanti slave zadnji dan škole Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Nakon toga NCVVO je donio pravila za sankcioniranje prepisivanja, otuđenja i krađe. Kazna je nemogućnost polaganja ispita državne mature dvije godine, a propisana je Pravilnikom o polaganju državne mature i Pravilima o pripremi, organizaciji i provedbi ispita državne mature.