PLJAČKAŠI U AKCIJI

Varanje starijih poprimilo epidemijske razmjere

15.10.2012 u 13:47

Bionic
Reading

Nepoznata žena u nedjelju je na prijevaru, lažno se predstavljajući, opljačkala 88-godišnjeg Šibenčanina i njegovu 87-godišnju suprugu, izvijestila je danas šibenska policija. Protiv nepoznate žene, koja je supružnicima ukrala novac, bit će podnesena kaznena prijava

S obzirom na učestalost kaznenih djela iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba na šibensko-kninskom području u posljednje vrijeme, šibenska policija opet građane upozorava na načine na koje prevaranti djeluju.

Prevaranti dolaze u privatne kuće ili stanove, poglavito starijih ljudi, te zadobiju njihovo povjerenje, navodi se u policijskom priopćenju. Potom svoje žrtve dovode u zabludu ili iskorištavaju njihovu nepažnju i kradu predmete veće vrijednosti.

Najčešće se predstavljaju kao policijski službenici, eminentni stručnjaci medicine, alternativne medicine, prava, ekonomije ili sličnih struka ili kao ovlašteni akviziteri, pripadnici inspekcijskih službi, dostavljači pošiljki, inkasatori, porezni inspektori, trgovci, vlasnici nekretnina ili pokretnina i pripadnici vjerske zajednice.

Šibenska policija, navodi se u upozorenju, zabilježila je i slučajeve u kojima su prevaranti žrtve uvjeravali u svoje fizičke nedostatke koji u stvarnosti ne postoje, a kako bi zadobili njihovo povjerenje.

Tako su zabilježeni slučajevi kada su prevaranti glumili sljepoću, nepokretnost ili su glumili stradalnike u požaru, poplavama i potresima, navodeći kako su izgubili svu imovinu.
Nisu nepoznanica ni situacije u kojima su prevaranti predmete niske vrijednosti prodavali za višestruko veći novac, dovodeći svoje žrtve u zabludu oko marke i kvalitete proizvoda. Česti su, navodi policija, i pokušaji prodaje bižuterije pod zlato.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, policija građanima savjetuje da kod nenajavljenih posjeta ne otvaraju vrata dok ne provjere tko je posjetitelj i što želi, da traže identifikacijske dokumente kod svih posjetitelja koji se predstavljaju kao djelatnici raznih tvrtki, da vjerodostojnost posjetitelja provjere bez otvaranja vrata kroz 'špijunku' ili korištenjem sigurnosnog lanca te da ne nasjedaju na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti posjetitelja.

Policija građane poziva na oprez, te upućuje da, ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u njihov dom, o tome žurno obavijeste policiju ili susjede te da dojave službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.