LJUBLJANSKA BANKA

Vandoren upozorava Sloveniju zbog Hrvatske

10.10.2012 u 15:04

Bionic
Reading

'Spor oko Ljubljanske banke nije povezan s procesom ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom', rekao je šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren

Veleposlanik Vandoren je dodao da Europska unija ohrabruje obje zemlje da postignu rješenje ovoga dugogodišnjem problema. On je uvjeren da problem Ljubljanske banke biti riješen na vrijeme i neće odgoditi ulazak Hrvatske u EU koji je predviđen za 1. srpnja 2013. godine, ali je napomenuo da je riječ o bilateralnom problemu.

Vandoren je svjestan da u Sloveniji vlada jedinstveno mišljenje da se problem Ljubljanske banke treba riješiti prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a da njime uvjetuju ratifikaciju, ali naglasio je i da je svjestan da je postignuta načelna suglasnost da se problem riješi pred Bankom za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

Medijske natpise o tome da je banka već odbila odlučivati u sporu između Slovenije i Hrvatske jer nema što ponuditi u odnosu na prvi put kada su se dvije zemlje toj banci obratile za pomoć Vandoren smatra ishitrenima.

'Vidio sam da je u medijima nagoviješteno da bi banka mogla odbiti odlučivati u sporu Hrvatske i Slovenije, ali ja nisam vidio takvu odluku', kazao je Vandoren i dodao da će EU ohrabrivati dvije zemlje da dođu do rješenja problema što je prije moguće.

Na pitanje što će se dogoditi ako Hrvatska probije rokove i ne uđe u EU do previđenog roka, 1. srpnja 2013, Vandoren je diplomatski rekao da je taj datum zapisan u pristupnom ugovoru koji su potpisali svi šefovi država članica, ali uz uvjet da ga svi ratificiraju.