UČENJE, RAD I TRŽIŠTE

Vandoren studentima: EU nudi najveće mogućnosti dosad

19.04.2012 u 17:50

Bionic
Reading

Paul Vandoren, veleposlanik EU u Hrvatskoj, danas je osječkim studentima objasnio koliko je veliko europsko tržište i kakve mogućnosti nudi hrvatskim građanima nakon pridruženja sljedeće godine

Europske vrijednosti o miru, solidarnosti država, naroda i građana, poštivanju povijesti, kulture i tradicije, vladavini prava i ljudskog dostojanstva ostale su u drugom planu. Oko dvije stotine studenata u auli rektorata Osječkog sveučilišta nije čulo mnogo o idealima, nego o konkurentskoj borbi na tržištu.

Učiti za posao, raditi za tržište, na tržištu naplatiti, može se ukratko zaključiti iz govora naslovljenog 'Hrvatska nakon referenduma i ulazak u EU'. Tri Vandorenove glavne poruke do i nakon pristupanja Hrvatske EU su: nastavak informiranja i pripremanja za članstvo, sudjelovanje u donošenju odluka i ispunjavanje očekivanja, unutrašnjih i europskih. Sve opet u tržišnom okružju.

'Uskoro ćete imati jednake mogućnosti studiranja kao i vaši vršnjaci u cijeloj EU. Također i vaši profesori. Više mogućnosti nego bilo kada dosada', poručio je Vandoren.

Slično vrijedi za hrvatska poduzeća, koja će na europskom tržištu s pola milijarde ljudi pronaći više kupaca svojih proizvoda i usluga nego na dosadašnjem. 'Ali svatko prvo treba istražiti tako veliko tržište i pronaći svoju nišu', naglašava da je to veća šansa nego daleko manje tržište CEFTA-e, s kojim će Hrvatska nakon pristupanja ponovno pregovarati o uvjetima trgovine.


Drugu poruku, sudjelovanje u odlučivanju, ilustrirao je također velikim ekonomskim pitanjem, izradom novog budžeta Europske unije za razdoblje 2014. do 2020. godine. 'Ne samo da ćemo sjediti za istim stolom, nego i na istoj strani stola', a pri tome će biti bitno predlagati dobre ideje za financiranje iz strukturnih i ostalih fondova.

S obzirom da se do ljeta otvaraju pregovori s Crnom Gorom, veleposlanik Vandoren Hrvatskoj predlaže nuđenje ekspertiza susjednoj zemlji, što može kapitalizirati. 'Europa nije umorna od integriranja zemalja jugoistočne Europe, naprotiv, to pokazuje i primjer Crne Gore. Turska je druga priča.'

Pod ispunjenjem očekivanja, iako kao općenitoj frazi, Vandoren misli na primjerice nastavak reforme pravosuđa, nepristranost i neovisnost sudstva i sudaca te njihovo transparentno imenovanje. Istrage o korupciji same po sebi nisu dovoljne. 'Ne kažem da želimo osuđujuće presude, nego želimo da suci rade svoj posao', konkretizirao je. To je opet u službi tržišta, jer je zaključio da u konačnici sudske odluke utječu na sigurnost i nesigurnost ulaganja.