golemo povjerenje

Vanđelić: Kao netko tko je rođen i školovan u Zagrebu, imam i osobni interes da se obnova provede efikasno, brzo i transparentno

29.10.2020 u 17:55

Bionic
Reading

Novoimenovani privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić istaknuo je u četvrtak da mu je osim javnog interesa da se obnova Zagreba i okolice nakon potresa provede efikasno, brzo i transparentno, to i njegov osobni, jer je rođen i školovao se u Zagrebu

„Osim javnog interesa, ja kao netko tko je rođen u Zagrebu i tko je ovdje školovan, imam i osobni interes da se to izvede upravo onako kao je rečeno, efikasno, brzo i transparentno”, kazao je Vanđelić prilikom potpisivanja Ugovora između Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije o osnivanju Fonda za obnovu Zagreba i okolice od posljedica potresa.

Vanđelić je pritom zahvalio na golemom povjerenju koje je pred njega postavljeno imenovanjem podsjetivši da je potres u Zagrebu nanio štetu na oko 26 tisuća zgrada. Dodao je da sada slijede aktivnosti i pripreme kako bi Fond počeo operativno raditi.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat čestitao je Vanđeliću na hrabrosti što je prihvatio posao upravljanja Fondom jer je riječ o jednoj velikoj obvezi, ali mu i poručio da će biti pod prismotrom javnosti i pod prismotrom Upravnog vijeća koje će kontrolirati rad Fonda.

Premijer Andrej Plenković rekao je da potpisivanje ugovora o osnivanju Fonda označava formalni početak obnove Zagreba nakon potresa.

„Želimo pomoći našim građanima, onima koji su unesrećeni zbog posljedica potresa, kojima se život promijenio 22. ožujka, želimo također brinuti o Zagrebu sa svim svojim kulturno- povijesnim značajkama, osobito jezgri grada te očuvati njegov povijesni stil i urbanističke karakteristike”, naglasio je Plenković.

  • +7
Damir Vanđelić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

„Brinemo o Gradu Zagrebu i sanaciji šeta od potresa i brinut ćemo o njegovoj budućnosti”, poručio je premijer.

Ugovor su uz ministar Horvata potpisali i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

„Potpisivanjem ugovora stvoreni su svi uvjeti za početak obnove i vjerujem da ćemo u vrlo kratkom roku tu obnovu vidjeti na teretnu onako kako smo zamislili zakonom i ugovorom o osnivanju Fonda”, kazao je župan Kožić.

Naveo je da je u Zagrebačkoj županiji šteta od potresa oko 500 milijuna kuna na oko 500 objekata i da je riječ uglavnom o objektima javne namjene, te da je Zagrebačka županiji na obnovu, uglavnom škola, utrošila dosad 2,6 milijuna kuna.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je da je ovo tek početak posla koji slijedi iako je već odrađen ogroman posao u pripremi zakona i osnivanja Fonda.

Procijenjena šteta u Krapinsko-zagorskoj županiji je oko 75 milijuna kuna, 53 objekata je izvan upotrebe, 28 objekata je potrebno srušiti i izgraditi nove, 19 milijuna štete je na sakralnim objektima i objektima javne namjene, naveo je Kolar.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić zahvalio je građanima Zagreba koji su ovo čekali sedam mjeseci, te naglasio da obnova mora biti cjelovita, realna i provediva, pravedna, transparentna i usuglašena sa stručnom javnošću.

Ugovorom se Fond definira kao ustanova za obavljanje stručnih i drugih poslova pripreme, organiziranja i provedbe obnove zgrada oštećenih potresom i praćenje provedbe programa mjera obnove.

Osnivači Fonda su Republika Hrvatska s osnivačkim udjelom od 70 posto, Grad Zagreb s 20 posto te Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija, svaka po 5 posto.