BAČEN SPREMNIK

Vandali u Zadru zagadili more uljem

10.10.2009 u 12:37

Bionic
Reading

U gradsku uvalu Jazine u Zadru vandali su pod okriljem noći, s Branimirove obale pred zgradom 'Ljepotice', bacili spremnik za ulje koje se razlilo morem i zagadilo uvalu

Policija je o tome obaviještena u nedjelju u 3.25 sati te su odmah poduzete odgovarajuće mjere. Tvrtka Ciklon je postavila branu i zagađenje sanirala pjenom, Županijske ceste su očistile obalu, a iz mora je izvađen bačeni spremnik te je s još jednim koji se također nalazi na tom dijelu Branimirove odvezen u spremište.

U more je, procjenjuje se, dospjelo oko 50 litara ulja koje je stvorilo mrlju veličine 100 puta 20 metara. Riječ je o metalnom tanku u kojega se odlaže iskorišteno motorno ulje zapremnine, inače, oko 250 litara.

'Spremnik je bio poluprazan, a vandali su ga najprije otvorili, bacili na rivu i potom u more. Isti taj spremnik i lani je u ovo doba bačen u more - kaže Ante Basioli direktor tvrtke "Obala i lučice" koja je ukupno 23 takva spremnika, među njima i ove na Branimirovoj obali, predala lani Županijskoj lučkoj upravi.

Od kolovoza prošle godine, naime, iz sastava te tvrtke izdvojene su, zajedno s pripadajućom opremom, sve gradske lučice osim one na Vitrenjaku. Basioli je, odmah po dojavi o vandalizmu i zagađenju dao nalog o vađenju tanka, a nadležne su službe u suradnji s Lučkom kapetanijom poduzele hitne mjere sanacije i čišćenja, kako obale, tako i mora. Policiji predstoji da pronađe vandale koji konstantno napadaju različite gradske vrijednosti.