JURICA SAVJETUJE

Valentinovo - konzumerizam ili praznik ljubavi?

10.02.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Valentinovo slavi ljubav. Ljubav prema onome koga želimo, prema onoj s kojom jesmo, prema onima koji nas okružuju. Ljubav prema svima na maloj plavoj kugli u svemiru. Bilo da ste solo ili u vezi, volite i dozvolite da vas se voli, a uz nekoliko savjeta koje ovaj tjedan donosi Jurica, možda otkrijete novu sreću i veselje... A možda i tu divnu ljubav

Zadnjih je godina postalo pomodno nazivati praznike trulim kapitalističkim tvorevinama smišljenim isključivo zbog dodatnog profita koji donose trgovinama i ugostiteljskim lokalima. Pritom se pokreću antipraznici i tulumi, a ponekad se osmišljavaju i koncepti alternativnih praznika koji bi pokazali kako svatko od nas može biti drukčiji i poseban - s još barem nekoliko stotina tisuća istomišljenika. Valentinovo je prošlo najgore. Nimalo nije 'cool' iskazivati ljubav i pokazivati emocije, a još je gore izjaviti nekome simpatije ili ljubav bez buketa cvijeća ili finih pralina na koje smo potrošili 50 do 80 kuna. Dakako, skup parfem ili seksi donje rublje bit će idealan dodatak slatkoj deliciji, a ljubav nema cijenu pa zašto se onda ne bismo raspištoljili do krajnjeg limita minusa.

Koliko košta ljubav?

Jasno je da trošenje novca ne bi trebalo, a usudio bih se reći ne bi ni smjelo imati nikakvo značenje kada je ljubav u pitanju, već bi jedino trebalo pomoći u ostvarenju lijepe romantične, ali i dobronamjerne geste. Ne mogu ne zapitati se je li svojevrsni antagonizam spram ovog

praznika možda uzrokovan lijenošću pojedinaca koji su išli linijom manjeg otpora čisto zato što sami nisu bili dovoljno kreativni u osmišljavanju, a kamoli realizaciji romantičnih večera, pisanja ljubavnih pjesama ili jednostavno odlaska do najbliže livade da bi ubrali tek procvalu visibabu. Možda je jedan od njih radio u preteči današnjih marketinških agencija pa je shvatio da može svakome pružiti najlakši način za iskazivanje emocija, jasno, po pristojnoj cijeni. Što nas dovodi do sljedeće dvojbe; ako se toliko trudimo i borimo za ljubav, zašto nam je onda toliko teško odvojiti nešto vremena da bismo voljenoj osobi pokazali koliko nam je i dalje stalo.

No ako se vodimo logikom da je blesavo, odnosno nepotrebno slaviti dan ljubavi jer bismo je trebali širiti svaki dan u godini, znači li to da samci moraju cijele godine slaviti samoću i uvjeravati sami sebe da im je dobro i da ne smiju otužno, poput zombija tumarati ulicama?

Na kraju dana, mislim da bi Valentinovo trebalo biti, poput Božića, praznik kojim se slavi ljubav između ljudi i bića oko nas, što automatski znači širenje sreće i mira. No dok ne zasvira Jalta, Jalta, dozvolite mi da s vama podijelim nekoliko meni najdražih prijedloga za proslavu dana zaljubljenih, bili vi solo ili u vezi.

Prijedlozi za samce

Da, vas ima najviše i zato imate čast biti prvi. Dakle, neću vas nagovarati da se aktivirate u zajednici pomažući starima i nemoćnima ili ostavljenim životinjama; to su divne geste i nisu nešto što bih vam trebao govoriti da morate, a i ne želim biti licemjeran. Također neću predložiti da se sastanete s prijateljima i u društvu provedete večer uz film na DVD-u i par boca vina da biste na kraju večeri pripiti išli kući sami. Ne. Provedite cijeli dan - ili barem onaj slobodni dio - slaveći sami sebe.

Otiđite do frizera, rezervirajte masažu, sunčajte se ako je vani lijepo; svratite u obližnju multimedijsku trgovinu te prelistajte knjige i časopise, poslušajte neki CD i popijte kavu. Naručite hranu iz omiljenog (po mom izboru kineskog) restorana i cijeli stan ukrasite svijećama uz tihu muziku u pozadini; napunite kadu bogatom pjenom i nakon večere se opustite u toploj vodi. Bit će i mjehurića ako ste naručili chili con carne iz meksičkog restorana. Slavite i volite sebe jer (pazite sad ovu jeftinu mudrost!) kada volite sebe, voljet ćete i druge, a pozitivnu energiju svatko osjeća i prima. Vrlo otrcano, ali doista je tako.

Eventualno možete, ako vam financije to dopuštaju, dogovoriti prvi vikend nakon Valentinova s ekipom negdje na planinama ili u obližnjim toplicama. Ideja o bijegu iz grada i promjeni sredine, ali i par dana druženja s dragim ljudima  svakoga će podići i oraspoložiti. Kupite nekoliko cvjetova i podijelite ih kolegama i kolegicama na poslu ako su i oni solo, svi ćete se bolje osjećati.

Prijedlog za one u vezi koji žele isprobavati nešto novo

Kama sutra. Da, indijska vještina vođenja ljubavi ne mora biti poput osvajanja zlata u gimnastici. Prije nego što istegnete ligamente i mišiće za koje niste ni znali da imate, Kama sutra nudi pet vrlo senzualnih i romantičnih poza. To su tzv. 'sjedeće' poze u kojima se partneri najjednostavnije mogu gledati u oči te ljubiti po licu i vratu. Donosim vam dvije. Položaj dolita nije toliko bitan po penetraciji, važna je prisnost, fizička i duhovna – sjedi se licem u lice, s grudima čvrsto pritisnutima na grudi partnera, odnosno partnerice, a stopala su prekrižena iza leđa. Položaj padma pruža najjaču stimulaciju za oba partnera, a preprost je da o njemu pišem ovdje pa vas molim da detalje o padmi, kao i o trima preostalim položajima - potražite na webu.

 

Prijedlog za romantične

Veću teglu ili platnenu vrećicu ispunite papirićima na koje ste napisali koliko i zašto volite osobu s kojom ste u vezi; možete koristiti i dijelove ljubavnih pjesama ili citirati ljubavne izjave. Neka bude papirića za svaki dan u godini. To vole i dečki i cure podjednako.

Za što god se odlučili, volite i budite voljeni i uživajte u prazniku ljubavi! ;)