POLARNA HLADNOĆA

Val hladnoće u Europi odnio još 7 žrtava

05.12.2010 u 17:53

Bionic
Reading

Val hladnoće koji je prije nekoliko tjedana zahvatio središnju Europu odnio je sedam novih žrtava, a zračni, cestovni i željeznički promet postupno se vraćaju u normalu na većem dijelu kontinenta.

U Poljskoj je u posljednja 24 sata od posljedica hladnoće umrlo pet osoba, što povećava brojku na 36 od početka prosinca, odnosno na 51-nu smrtno stradalu osobu od početka studenoga, izvijestila je u nedjelju policija. Temperature su se na jugoistoku zemlje spustile na minus 24 stupnja Celzija. Promet se odvija neometano.

U Pragu su, kako javljaju službeni izvori, muškarac i žena u pedesetim godinama pronađeni mrtvi u noći na nedjelju, a uzrok je također smrzavanje uslijed niskih temperatura. U Češkoj je od početka vala hladnoće, od posljedica smrzavanja dosad umrlo šest osoba.

U središnjoj Europi je tijekom proteklog tjedna od posljedica niskih temperatura umrlo pedesetak ljudi. Usto, jedanaest ih je umrlo u Rusiji i troje u Francuskoj.

U Velikoj Britaniji je u subotu došlo do zatopljenja, no u noći na ponedjeljak u Škotskoj se očekuju nove snježne padaline, izvijestila je meteorološka služba. Stanje u prometu se, nakon prošlotjednog kaosa, uglavnom normaliziralo, uz iznimku sjevera Engleske. Pet zaposlenika jednoga puba na sjeveru Engleske u Blakey Ridgeu već je osam dana blokirano zbog obilnih nanosa snijega. Lokalne službe javljaju kako još uvijek očekuju da se raščisti put, zameten snijegom, do tog mjesta.

U amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol noć je provelo 1.000, uglavnom tranzitnih putnika. Njihovi su letovi otkazani zbog loših vremenskih uvjeta, izvijestio je glasnogovornik zračne luke. U Austriji i Belgiji vlasti su upozorile na loše vremenske uvjete na cestama, no zračni promet funkcionira normalno.

U Francuskoj je otapanje snijega u nedjelju ujutro prouzročilo poplave, uglavnom u sjeverozapadnoj dijelu zemlje, gdje su vatrogasci imali više od 200 intervencija, budući da se rijeka Divette izlila iz korita, što je osobite štete nanijelo području oko Cherbourga.

Obilna kiša u Bugarskoj prekinula je prometovanje cestom između Sofije i glavnog bugarsko-grčkog graničnog prijelaza Kulata-Promahon, a u Portugalu je dvadesetak sporednih prometnica još uvijek zatvoreno. Riječ je o prometnicama koje prolaze sjevernim brdovitim dijelom zemlje.