nakon nevremena u zagorju

Vakula: Nevrijeme moguće i noćas. Treba se pripremiti, bit će toga još u narednim tjednima i mjesecima

03.06.2022 u 18:49

Bionic
Reading

'Atmosfera je i dalje nestabilna. Tako će i danas i noćas te ponegdje sutra ujutro biti lokalnih razvoja oblaka i nevremena, ali najvjerojatnije ne takvog intenziteta kao što je to bilo jučer', odgovara metereolog HRT-a Zoran Vakula na pitanje možemo li očekivati nešto slično onom strašnom nevremenu koje je pogodilo Zagorje u četvrtak navečer

Na pitanje zašto se događaju nevremena poput onog jučerašnjeg u Zagorju, Zoran Vakula, metereolog HRT-a gostujući u Regionalnom dnevniku HRT-a kaže kako to nije ništa neobično.

'Mi već danima imamo prezagrijanu podlogu. Toplina i vlaga od kiše koja je pala, isparava. Dolazi i vlažniji zrak zbog frontalnih poremećaja u blizini, tako da niti prvi niti zadnji put, nažalost, imamo sezonu s vremenskim nepodopštinama. Valja se pripremiti na te nepodopštine i olujne procese sljedećih ne samo dana, već tjedana, vjerojatno i mjeseci.

Što se tiče prognoze za ljeto, Vakula kaže da će biti iznadprosječno toplo.

'Vjerojatno, općenito rečeno, bit će manjka oborine. No, u tim tjednima i mjesecima s višom temperaturom od prosjeka imat ćemo i hladnijih valova. Pogotovo prije dolaska tog hladnijeg zraka, imat ćemo oluja kao što smo već imali. To je život na koji se moramo naviknuti ili preko osiguranja ili zaštitnim mrežama ili nečim trećim', rekao je HRT-ov meteorolog.