BIT ĆE SVEGA

Vakula otkrio da će se i u novom tjednu nastaviti era promjenjivog vremena

08.12.2019 u 08:02

Bionic
Reading

U novom tjednu nastavit će se promjenljivog vremena era, pa ćemo imati kojekakvih vremenskih primjera: i sunca, i kiše, i snijega, i vjetra raznolike jakosti i smjera, prognozira Zoran Vakula.

U subotu se još jednom potvrdila nesigurnost prognoza u relativno stabilnoj atmosferi prizemnog polja visokog tlaka zraka u sjevernom dijelu kontinentalne Hrvatske u hladnom dijelu godine. I nužnost spominjanja vjerojatnosti i mogućnosti razvedravanja i sunčanih razdoblja, a u kasno proljeće i tijekom ljeta kod ovakvog stanja atmosfere moglo bi se pouzdano prognozirati pretežno ili barem djelomice sunčano vrijeme s prilično ravnomjerno raspoređenom temperaturom, navodi glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

No, ove smo subote zbog dugotrajne, pa i cjelodnevne magle imali i ponegdje veliku razliku na relativno malom prostoru. Primjerice samo 2 °C u Karlovcu, što je niže od uobičajene najviše dnevne temperature zraka za početak prosinca, a u ni 40 km zračno udaljenom Ogulinu iznadprosječno visokih 15 °C!

Relativno je toplo bilo u većini krajeva, osim u središnjoj Hrvatskoj, gdje su dugotrajna magla i niski oblaci onemogućili znatan porast temperature pa se zadržalo relativno hladno vrijeme...

I u prvom dijelu nedjelje će po većini nizina vidljivost biti smanjena zbog magle. No, vjerojatnost za djelomično razvedravanje i osjetniji porast temperature zraka znatno se povećava zbog prognoza jačanja vjetra. Na Jadranu i područjima uz njega nastavit će se pak svojevrsno nadmetanje oblaka i sunca, pri čemu će ponegdje pasti i malo kiše, prognozira Vakula.

Navečer će jačati jugo i jugozapadnjak, tlak zraka početi padati - južina biti sve zamjetnija.

U vjetrovitiji ponedjeljak će gotovo posvuda pasti barem malo kiše - najobilnije na sjevernom Jadranu i u gorju, a najmanje, mjestimice možda čak i nimalo - u istočnoj Hrvatskoj, i to tek navečer i u noći na utorak, kada će u gorju pasti i malo snijega.

Tijekom utorka slijedi barem djelomično razvedravanje, na Jadranu uz jaku, gdjegod i olujnu buru, koja će u uglavnom suhu srijedu većinom oslabjeti, a već u četvrtak slijedi nova zamjetnija promjena vremena - pad temperature, kiša, snijeg najprije u gorju, zatim vjerojatno i u nekim nizinama, pa u petak kratkotrajno razvedravanje i novo naoblačenje, do kraja dana i oborine...

  • +8
Magla kiša južina Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL