promjene...

Vakula otkrio kakav je vikend pred nama i gdje bismo mogli vidjeti pokoju snježnu pahulju

09.01.2020 u 06:54

Bionic
Reading

Vrijeme prilagođavanja! I u meteorološkom smislu, a i u nekom drugom..., kaže poznati meteorolog Zoran Vakula

Od jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti često niže od prosječne za doba godine do poslijepodnevne većinom više od klimatološkog srednjaka. I ne samo to! Ponegdje su - i bit će - i promjene od dana do dana prilično zamjetne. Ne samo u temperaturi, nego i naoblaci...

U Kninu je, primjerice, u pretežno vedar utorak najniža temperatura zraka bila -6 °C, a najviša čak 15 °C - od 10. najhladnijeg jutra u povijesti mjerenja na taj dan do 7. u nizu najtoplijih. Podjednako je bilo i u Sinju od -9 do 13 °C. Nije najveći siječanjski dnevni temperaturni hod, ali ni daleko od njega, piše Zoran Vakula za HRT.

A u srijedu, premda podjednako sunčano, ipak zamjetno drukčije - u Kninu 'samo' od 6 do 11 °C, u Sinju od 4 do 10 °C. Mali dnevni porast temperature bio je i na Jadranu, gdje je, za siječanj uobičajeno, bilo i najtoplije - u Dubrovniku i Hvaru poslijepodne čak 15 °C. I u unutrašnjosti Istre je bilo iznadprosječno toplo poslijepodne uz najvišu temperaturu zraka oko 13 °C, u Pazinu, primjerice, ali nakon jutarnjih 'samo' oko -4 °C.

Za neke možda teže podnošljivo i prilagodljivo, ali ne i neobično za noć s burom i dan s većinom ponekim oblakom - pod djelovanjem polja visokog tlaka, koje će i sljedećih dana biti glavni čimbenik stabilnog vremena.

  • +14
Snijeg zabijelio Plitivička jezera Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

No, Slavoncima, Baranjcima i Srijemcima ova je srijeda dokaz da u zimskom dijelu godine i u anticikloni može biti cjelodnevnih oblaka. Sljedećih dana oblaci su mogući i u drugim krajevima, osobito tijekom vikenda, kada je najveća - ali i to samo mala - vjerojatnost gdjekoje snježne pahulje ili kišne kapi.

Ponegdje će biti i magle, ne samo po nizinama unutrašnjosti, nego i na moru. Temperatura zraka će u mnogim mjestima još malo porasti pa će poslijepodnevna i u većini unutrašnjosti biti oko 10 °C, pa i malo viša. No, jutra će na kopnu i dalje biti relativno hladna, gotovo posvuda uz 'minuse' - ponovno i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će vjetar sljedećih dana biti slabiji nego u srijedu. Za vikend će pak prolazno ponovno pojačati bura, posebice podno Velebita...