vremenska prognoza

Vakula: Novi će tjedan biti sve samo ne meteorološki dosadan

09.12.2019 u 06:57

Bionic
Reading

Snijega će od ponedjeljka navečer do utorka ujutro biti uglavnom u gorju, a tijekom četvrtka i petka moguć je i u nekim nizinama, većinom središnje Hrvatske

Novi će tjedan biti sve samo ne meteorološki dosadan. Razočarat će željne stabilnog vremena, a razveseliti one koji vole promjenljivo i raznoliko vrijeme, predviđa meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Kiše će gotovo posvuda biti u većinom najtopliji ponedjeljak i utorak, te ponovno u hladniji četvrtak i petak, i to obilnije na Jadranu i područjima uz njega, a najmanje će je pasti u istočnoj Hrvatskoj, posebice u Podunavlju. Snijega će od ponedjeljka navečer do utorka ujutro biti uglavnom u gorju, a tijekom četvrtka i petka moguć je i u nekim nizinama, većinom središnje Hrvatske.

Stoga je Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u 'Plodovima zemlje' spominjala, između ostaloga, kako će izmjena topline i hladnoće opet zbuniti biljke i životinje, te savjetovala: 'Osjetljive biljke ako možete zaštitite'.

  • +21
Snijeg u Delnicama Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Nakon juga i jugozapadnjaka u ponedjeljak, u utorak i srijedu će probleme u prometu na Jadranu stvarati jaka i olujna bura, a u četvrtak, te posebice petak - opet jugo.

Uz sve to, na promjene vremena osjetljiviji ljudima, i ne samo oni, jamačno će osjećati i većinom nepovoljne biometeorološke prilike, te česte promjene tlaka - nakon njegovog pada u utorak, u srijedu slijedi porast na vrijednosti ponegdje i više od 1020 hPa, pa zatim do petka još jači pad, vjerojatno i na ispod 990 hPa, a za vikend ponovno porast na 1015 hPa, gdjegod i više.