TJEDNA PROGNOZA

Vakula: Nakon toplinskog vala stiže i nevrijeme

23.07.2019 u 20:59

Bionic
Reading

Ušli smo u tjedan prepun meteo upozorenja. Najprije zbog opasnosti od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje i zbog kojeg je dobro podsjetiti se preporuka za zaštitu od velikih vrućina, a i zbog vrlo visokog UV indeksa - mjere jakosti sunčeva zračenja, zatim zbog olujnih nevremena koja se čine neprijepornima kada nam od petka počne dolaziti vlažniji i hladniji zrak na ovu odviše zagrijanu podlogu, piše glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula

'Uz pretežno sunčano vrijeme u četvrtak i petak opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje povećat će se i u unutrašnjosti, posebice u središnjoj Hrvatskoj, gdje najviša temperatura može dosezati i 35 °C, a noći bi mogle biti tople.

No bit će sve nestabilnije, uz porast vjerojatnosti pljuskova i grmljavine, najprije u gorju, u petak i u središnjoj Hrvatskoj, zatim i u ostalim kopnenim krajevima, pa i na većini Jadrana, osobito na njegovom sjevernom dijelu.

Pritom je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme. Bura će na Jadranu prestati, sjeverozapadnjak slabjeti i okretati na zapadnjak i jugozapadnjak, a zatim će zapuhati jugo.", prognozirao je za HRT meteorolog Tomislav Kozarić.

  • +7
Rijeka Drava, spas od ljetnih vrućina i jakog sunca Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric / CROPIX