čari južine

Vakula: Atmosfera bi mogla barem malo oraspoložiti lovce na oluje

14.02.2020 u 06:45

Bionic
Reading

Pospanost, razdražljivost, neraspoloženje, smanjena koncentracija i radna učinkovitost, pojačana osjetljivost na bolove samo su neke od tegoba za koje se tijekom ovoga petka moglo okriviti južinu, piše Zoran Vakula

Jačanje jugozapadnja i juga, pad tlaka, dolazak toplijeg i vlažnijeg zraka uobičajena su, ali nekima teško podnošljiva pojava prije promjene vremena. A nama slijedi jedna kratkotrajna, ali učinkovita. Barem po kiši i vjetra, u gorju djelomično i snijegu. Ne i po temperaturi, koja će nastaviti biti znatno viša od prosječne za drugo desetodnevlje veljače, kaže Zoran Vakula za HRT.

  • +6
Nevrijeme Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U većini ćemo Hrvatske glavninu oborina imati u noći i u petak prijepodne, kada će osobito na Jadranu biti ne samo pljuskova, nego i munja i gromova, koji mogu probuditi i neke u kopnenom području. Tijekom petka slijedi razvedravanje, okretanje vjetra na sjeverni i sjeverozapadni smjer, na Jadranu uz obalu i buru, te poboljšanje biometeoroloških prilika pri čemu će tlak nakon naglog pada - još naglije rasti pa će vikend biti stabilan, suh i pretežno sunčan - mnogima povoljan za aktivnosti na otvorenome, uz temperaturne "minuse" uglavnom u nedjelju ujutro u kopnenom području.

Ipak, mogućim izletnicima u gorje valja spomenuti kako će tijekom nedjelje ponovno jačati jugozapadni vjetar... Slijedom svega, s vremenom i dalje s pravom mogu biti nezadovoljni ljubitelji zime, ali bi atmosfera mogla barem malo oraspoložiti lovce na oluje i druge ekstremnije meteorološke pojave. Za njih, i ostale zaljubljenike u meteorologiju, organizira se druga po redu radionica, s ciljem nastavka suradnje i partnerskog dijaloga DHMZ-a, udruga i pojedinaca – amatera ljubitelja meteorologija. Skup će se održati 23. ožujka, na Svjetski meteorloški dan, ali rok za prijavu je 17. veljače!