PORUKA ARGENTINI

V. Britanija spremna braniti suverenost Falklanda

24.12.2011 u 21:53

Bionic
Reading

Velika Britanija neće nikada pregovarati o suverenosti Falklandskog otočja, koje Argentinci nazivaju malvinima i smatraju svojima, osim ako to ne ne bude željelo oko 3000 stanovnika otočja, izjavio je u subotu britanski premijer David Cameron

'Bez obzira na poteškoće na koje bi mogla naići Velika Britanija, želja vlade je zajamčiti sigurnost i prosperitet Falklanda', rekao je Cameron u svojoj božićnoj poruci upućenoj stanovnicima otoka, koji su od 1833. pod kontrolom Ujedinjenog Kraljevstva.

'Želio bih da stvari budu potpuno jasne. Mi ćemo uvijek biti na vašoj strani, kada je riječ o suverenosti. Vaše pravo na samoodređenje temeljni je kamen naše politike', rekao je šef britanske vlade.

'Nikada nećemo pregovarati o suverenosti Falklandskog otočja, osim u slučaju da vi, stanovnici otočja, to ne poželite', rekao je Cameron dodavšiš kako je uvjeren da je u interesu Velike Britanije da 's Argentinom održi konstruktivne odnose'.

U petak su Britanci kazali kako smatraju da su argentinska nastojanja da zabrani brodovima pod zastavom Falklandskog otočja pristup u južnoameričke luke 'neopravdana i kontraproduktivna' te su obećali da će braniti suverenitet Falklanda.

Izjava britanskog premijera Davida Camerona do sada je najsnažnija izjava britanske vlade u eskalaciji napetosti između Britanije i Argentine, gotovo 30 godina nakon što su dvije zemlje ratovale oko otočja pod britanskom vlašću koje Argentinci nazivaju Malvinima. U utorak je južnoamerička trgovačka zajednica Mercosur najavila zabranu uplovljavanja za brodove pod zastavom Falklanda u znak solidarnosti s Argentinom.

Britanija od 1833. nadzire otočje u južnom Atlantiku koje se nalazi oko 500 kilometara istočno od obale Argentine. U dvomjesečnom ratu na Falklandima 1982. godine poginulo je 255 britanskih i 650 argentinskih vojnika