POČELO SAKUPLJANJE DOKAZA

Uzrok pada MiG-ova dugo se neće znati

24.09.2010 u 12:32

Bionic
Reading

Pirotehničari Inžinjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske i kriminalistički tehničari izašli su danas na brdo Hum kod Plaškog na očevid mjesta jučerašnjeg pada dvaju vojnih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kazao je Hini sudac istražitelj Mladen Kosijer pred odlazak na mjesto očevida

Zadatak im je danas fiksirati tragove na tlu, gdje se što nalazi od dijelova zrakoplova, a potom će se sakupiti dio dijelova radi naknadnog vještačenja, kazao je Kosijer. Potom će se radi utvrđivanja uzroka nesreće uz druge istražne radnje i saslušati osobe koje mogu pomoći u utvrđivanju uzroka nesreće.

'Uz te informacije i prikupljene materijalne dokaze ustanovit ćemo je li uzrok pada zrakoplova bio ljudski faktor ili tehnički kvar te u jednom i drugom slučaju odlučiti postoje li elementi za utvrđivanje nečije kaznene odgovornosti i daljnjeg progona ili ne', kazao je Kosijer.

Napomenuo je da su dijelovi dva MIG-a 21 rasprostranjeni na velikom prostoru pa očevidne ekipe čeka velik posao. Zato Kosijer ne vjeruje da bi danas posao fiksiranja tragova mogao biti završen i da bi mogao danas dati informacije oko utvrđivanja uzroka nesreće.