IRONIJA SUDBINE

Uznemirujuće vijesti iz dobitnice Nobela za mir

12.10.2012 u 14:35

Bionic
Reading

Na današnji dan, kada je u Oslu objavljeno da je dobitnica Nobelove nagrade za mir Europska unija, britanski Channel 4 je prije objave na svojoj stranici posvećenoj EU-u imao reprezentativan i znakovit izbor glavnih vijesti

Nimalo ne čudi što su ključni ljudi Europske unije, od predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa do njemačke kancelarke Angele Merkel, oduševljeni time što je EU dobio Nobelovu nagradu za mir. Konačno neka sretna vijest koja se tiče EU-a!

A kakvo je inače, već dvije godine i više, pravo stanje u EU-u, najbolje ilustrira izbor vijesti koje je jutros na svojoj internetskoj stranici imao britanski Channel 4. U sekciji posvećenoj isključivo vijestima Europske unije koje su se mogle pročitati prije nego je objavljena vijest o Nobelu, naslovi su bili vrlo znakoviti. 'Grčka vlada počinje progon stranaca', 'Grčka policija sukobila se s prosvjednicima tijekom posjeta Merkel', 'Španjolska vlada sprema se objaviti nove rezove', 'Sukobi u Grčkoj zbog mjera štednje' itd.

Fotografije koje ilustriraju ove vijesti jednako su indikativne: požari na ulicama Atene, prebijanje prosvjednika u Madridu i slično.

Ipak, u međuvremenu je objavljena i vijest o tome da je EU dobio Nobela za mir, tako da nisu sve vijesti crne. Neke su i pomalo smiješne.