sjednica vlade

Vlada predlaže izmjene zakona: Uvode se kazne do 50 tisuća kuna zbog covid potvrda; Plenković: Nažalost, pandemija ne jenjava

02.12.2021 u 12:37

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog izmjena Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U taj zakon unesene su kazne za one koji odbijaju primjenu covid potvrda

Premijer Andrej Plenković u uvodnoj je riječi kazao da pandemija od nas zahtijeva poštivanje temeljnih epidemioloških mjera. 'Nažalost, pandemija ne jenjava i broj preminulih s ili od covida u Hrvatskoj je premašio 11 tisuća. To je ogroman broj', kazao je i istaknuo da 70 posto preminulih u zadnjih tjedan dana nije bilo cijepljeno. Apelirao je na građane da se cijepe.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH

Kazao je da smo po rastu BDP-a na razini najboljih u EU.

Kratko se referirao na posjet poljskog premijera i francuskog predsjednika. 'Taj je posjet bio sadržajan i uspješan. Potpisan je strateški ugovor i ugovor o nabavi borbenih aviona. Za 2021. već je isplaćeno za avione. Učinit ćemo baš sve da dolazak i prihvat aviona budu na maksimalnoj razini', istaknuo je.

Kazao je da ubojstvo žene u Splitu zaslužuje najveću kaznu i svaku osudu te je nabrojao koje je sve zakone Vlada promijenila za sprečavanje nasilja u obitelji. 'Nemamo preventivni mehanizam koji može spriječiti primitivce, divljake i kretene da to rade. Mi smo s naše strane napravili ogroman iskorak', istaknuo je.

  • +2
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da imamo pad broja zaraženih od 26,5 posto u odnosu na prije dva tjedna. Kazao je i da pada broj hospitaliziranih. U zadnja 24 sata na respiratore je stavljeno 30 pacijenata, od toga njih 24 nisu bila cijepljena.

Ministarstvo zdravstva imenovalo je ekspertni tim koji je na usluzi bolnicama kako bi se poboljšali organizacijska struktura i liječenje, kazao je Beroš.

U Hrvatskoj je cijepljeno 64,5 posto odraslog stanovništva, a 209 tisuća građana primilo je treću dozu. Od početka provjere covid potvrda u državnim i javnim službama obavljeno je preko 400 tisuća testiranja, a pozitivnih je bilo nešto više od sedam tisuća.

Kazao je da se soj omikron smatra potencijalno opasnijim od delte te da je cijepljenje efikasno i protiv te varijante virusa.

Dovršena je studija izvodljivosti za Nacionalnu sveučilišnu bolnicu u Zagrebu. 'Bit će to carbon zero izgradnja', kazao je Beroš.

Kaže da je kapacitet covid bolničkih kreveta narastao s 2253 na 2580, što su, kaže, dostatni kapaciteti.

Ističe da je uvođenjem covid potvrda spriječena zaraza populacije veličine Samobora.

'Interes za cijepljenje je kontinuiran, no potrebno je ubrzati protok cijepljenja. Pozivam građane koji i dalje negiraju učinkovitost cijepljenja da im budu uzor cijepljeni sugrađani te znanstvenici. Cijepljenje i mjere najbolja su brana postojećim varijantama virusa', zaključio je.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je da je doneseno sedam novih odluka na nacionalnoj razini.

Vlada je potom izglasala prijedlog izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Beroš je kazao da se njime određuju odgovorne osobe za provedbu covid potvrda. Kazao je da se dopunjuju ovlasti Državnog inspektorata i da je kazna od 30.000 do 50.000 kuna za one koji ne provode mjere.

'Novčanom kaznom u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna kaznit će se za prekršaj odgovorna osoba koja ne osigura provedbu posebne sigurnosne mjere i obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore', stoji u prijedlogu izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.