povorka ulicama londona

[FOTO/VIDEO] Ispraćaj kraljice Elizabete II: Pogledajte kako je izgledala misa u Westminsterskoj opatiji pred dvije tisuće visokih gostiju

19.09.2022 u 09:28

Bionic
Reading

Dvije tisuće gostiju, uključujući nekoliko stotina predsjednika, poglavara i monarha, okupilo se na državnom ispraćaju kraljice Elizabete II u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Ceremoniju ispraćaja, koja je okupila članove kraljevske obitelji, strane državnike, ali i stotine tisuće građana na ulicama Londona, mogli ste pratiti uživo na tportalu

13.05 Završila je misa. Povorka s kraljičinim lijesom krenula je od Westminsterske opatije do Wellington Archa u londonskom Hyde Park Corneru. Iza lijesa su ponovno koračali kralj Charles III i članovi kraljevske obitelji. Kraljica Camilla, princeza od Walesa, Kate, grofica od Wessexa, Sophie, te vojvotkinja od Sussexa, Meghan, slijedili su ih u automobilima.

Kod Hyde Parka lijes je prebačen u mrtvačka kola, kojima će prevesti kraljicu na posljednje počivalište u Windsor. Od 16 sati po srednjoeuropskom vremenu kreće nova procesija predvođena pripadnicima Kraljevske konjice, koja će na putu prema dvorcu Windsor prijeći pet kilometara dug Long Walk (Dugu šetnicu). Kraljevska obitelj će se pridružiti procesiji prema kapeli svetog Jurja. Ondje će na vjerskoj službi biti 800 ljudi, uključujući članove kraljičina osoblja.

U 20.30 kraljica će biti pokopana u najužem obiteljskom krugu u memorijalnoj kapeli njezina oca Georgea VI.

12.55 Misa na ispraćaju kraljice Elizabete je pri kraju. Za sam kraj izveden je posljednji pozdrav trubom, nakon čega su uslijedile dvije minute tišine te britanska himna, koja je sada izmijenjena i prilagođena za kralja Charlesa III. Prije iznošenja lijesa iz opatije tužaljku je odsvirao kraljičin gajdaš.

12.35 Nadbiskup Canterburyja Justin Welby održao je propovijed. Kazao je da se kraljica na 21. rođendan zavjetovala da će provesti svoj život služeći Ujedinjenom Kraljevstvu i Commonwealthu. 'Rijetko se takvo obećanje tako dobro održalo', kazao je.

Dodao je da rijetki vođe mogu doživjeti izljeve ljubavi kakvi su viđeni prošlih dana. 'Tuga ovog dana - koju osjećaju ne samo obitelj pokojne kraljice, već i cijela nacija, Commonwealth i svijet - proizlazi iz njezina bogatog života i služenja s ljubavlju, bez kojih smo sada ostali', kazao je.

Kazao je da, za razliku od mnogih, kraljevska obitelj tuguje pod 'najsjajnijim reflektorima'. Prisjetio se pjesme Vere Lynn i riječi kraljice građanima za vrijeme lockdowna - 'susret ćemo se opet'.

'Svi ćemo se suočiti s milosrdnim Božjim sudom: svi možemo dijeliti kraljičinu nadu koja je u životu i smrti nadahnjivala njezino vodstvo. Služba u životu, nada u smrti. Svi koji slijede kraljičin primjer te nadahnuće povjerenja i vjere u Boga, mogu s njom reći: 'Srest ćemo se opet'', zaključio je.

  • +23
Građani su pratili ispraćaj kraljice na ulicama i u parkovima diljem zemlje Izvor: Profimedia / Autor: Duncan McGlynn / Shutterstock Editorial / Profimedia

12.07 Započinje misa u sklopu ispraćaja kraljice Elizabete. Dekan Westminstera David Hoyle pozvao je okupljene na molitvu. Uvodno je podsjetio da se u Westminsterskoj opatiji kraljica Elizabeta udala te da je ondje i okrunjena.

'Sa zahvalnošću se sjećamo njezine nepokolebljive predanosti visokom pozivu tijekom toliko godina kao kraljice i čelnika Commonwealtha. S divljenjem se prisjećamo njezinog osjećaja dužnosti i predanosti svom narodu koje je gajila cijelog života. Sa zahvalnošću slavimo Boga jer je bila stalni primjer kršćanske vjere i odanosti. S ljubavlju se prisjećamo njezine ljubavi prema obitelji i njezine predanosti ciljevima koji su joj bili dragi', kazao je.

  • +51
Pogreb kraljice Elizabete II Izvor: Profimedia / Autor: HANNAH MCKAY / AFP / Profimedia

11.59 Vojni časnici unose lijes kraljice Elizabete II u Westminstersku opatiju. Iza lijesa koračaju kralj Charles III s kraljicom Camillom, princeza Anne sa suprugom, princ Andrew, princ Edward sa suprugom, zatim princ i princeza od Walesa (William i Kate), njihova djeca George i Charlotte, potom vojvoda i vojvotkinja od Sussexa (Harry i Meghan), a iza njih kraljičin nećak, grof Snowden, te najstariji unuk kraljice Elizabete, Peter Phillips.

11.54 Povorka je stigla do vrata Westminsterske opatije.

11.51 Povorci do vrata Westminsterske opatije treba 17 minuta. Lijes je, kao i prethodnih dana, prekriven kraljevskom zastavom i na njemu se nalazi imperijalna kruna.

Okupljeni građani povorku su pozdravljali pljeskom, a mnogi su brisali suze.

Lafet na kojem se nalazi lijes prethodno je korišten na pogrebima kralja Edwarda VII, kralja Georgea V, kralja Georgea VI, Winstona Churchilla i lorda Mountbattena.

11.43 Lijes s tijelom kraljice Elizabete iznesen je iz Westminsterske palače, u kojoj se proteklih dana održavalo bdijenje, uz iskazivanje počasti. Položen je na lafet koji će vući 142 mornarička časnika, što je tradicija od pogreba kraljice Viktorije 1901. Ispred lafeta hodat će 200 gajdaša i bubnjara Kraljevskog ratnog zrakoplovstva. Lijes prate kraljičina djeca - kralj Charles, princeza Anne, princ Andrew, princ Edward te unuci William i Harry. U povorci iza lijesa je i najstariji kraljičin unuk Peter Phillips, kraljičin rođak, vojvoda od Gloucestera, kraljičin nećak, grof Snowden, te suprug princeze Anne, Tim Laurence.

11.38 Započinje ispraćaj kraljice Elizabete II.

11.34 Kralj Charles III i kraljevska obitelj stigli su u Westminstersku palaču. Charles III u palaču je došao sa sinovima.

Istovremeno, u Westminstersku opatiju stigli su članovi kraljevske obitelji koji neće sudjelovati u povorci. Kraljica Camilla vozila se u automobilu s princezom od Walesa, Kate, i s kraljevim unucima Georgeom i Charlotte.

11.29 Kralj Charles III i drugi članovi kraljevske obitelji koji su sudjelovali u povorci krenuli su prema Westminsterskoj palači, iz koje će krenuti pogrebna povorka prema Westminsterskoj opatiji. Kraljevsku obitelj putem pljeskom pozdravljaju građani.

11.27 Autobusima su na ispraćaj u opatiju stigli i pripadnici kraljevskih obitelji iz cijelog svijeta.

11.22 Među zadnjim političarima u opatiju je stigla aktualna premijerka Liz Truss, koja će i sama sudjelovati u obredu. Nakon nje došli su kanadski premijer Justin Trudeau, novozelandska premijerka Jacinda Ardern i premijeri i predsjednici drugih država kojima je kraljica bila monarh.

11.16 Na ispraćaj stižu premijerka Škotske Nicola Sturgeon te premijer Walesa Mark Drakeford. Nakon njih došli su bivši britanski premijeri - Boris Johnson, Theresa May, David Cameron, Gordon Brown, Tony Blair i John Major.

11.07 U opatiju je posebnim automobilom došao američki predsjednik Joe Biden sa suprugom Jill.

10.42 Strani državni dužnosnici počeli su stizati u opatiju. U opatiju je došao i predsjednik Milanović sa suprugom. Ispred njega u redu stoji francuski predsjednik Emmanuel Macron sa suprugom. >> Cijeli članak <<

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović na pogrebu kraljice Elizabete II Izvor: Screenshot / Autor: Sky News

10.36 Kraljevska obitelj objavila je kako će izgledati ispraćaj u Westminsterskoj opatiji.

Zna se da će iza lijesa kraljice hodati njezina obitelj - kralj Charles III s kraljicom Camillom, princeza Anne sa suprugom, princ Andrew, princ Edward sa suprugom, zatim princ i princeza od Walesa (William i Kate), njihova djeca George i Charlotte, potom vojvoda i vojvotkinja od Sussexa (Harry i Meghan), a iza njih sin kraljičine sestre Margarete, grof Snowden, te najstariji unuk kraljice Elizabete, Peter Phillips.

10.30 Oglasilo se zvono Westminsterske opatije. Zvonit će svaku minutu, 96 puta do početka ispraćaja, i tako obilježiti 96 godina života kraljice Elizabete II.

10.17 Kako javljaju britanski mediji, u opatiju su na ispraćaj došle obitelji povezane s kraljevskom obitelji - Tom Parker-Bowles, sin nove kraljice iz njezinog prvog braka, obitelj pokojne princeze Diane te roditelji Kate Middleton.

10.16 Sva javna mjesta na kojima građani mogu pratiti pogrebnu povorku su popunjena, izvijestile su londonske vlasti.

9.56 Na službenom profilu kraljevske obitelji objavljen je video s fotografijama kraljice tijekom godina njezinog života. 'Danas će ljudi iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva, Commonwealtha i cijelog svijeta odati počast izvanrednom životu i vladavini Njezinog Veličanstva kraljice', napisali su.

9.54 Sky News objavio je rutu kojom će proći povorka od palače Westminster do Westminsterske opatije, u kojoj će biti održan ispraćaj, kao i rutu od opatije do Windsora, gdje će kraljica biti pokopana.

9.47 Među državnicima koji su pozvani na ispraćaj je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, u čijoj je pratnji njegova supruga Sanja Musić Milanović.

  • +8
Tisuće na ulicama iščekuju ispraćaj kraljice Elizabete II Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

9.24 Na ulicama Londona, kojima će proći pogrebna povorka, već su se rasporedili građani koji žele posljednji put pozdraviti kraljicu, ali i sudjelovati u povijesnom događaju kakav pamte samo oni najstariji. Naime posljednji veliki državni pogreb bio je onaj bivšeg premijera Winstona Churchilla 1965.

9.19 Prvi uzvanici počeli su stizati u Westminstersku opatiju, u kojoj će se održati ispraćaj kraljice. Ukupno 500 stranih državnika i monarha bit će među 2000 gostiju. Na ispraćaju će biti i političari, državni službenici, neke slavne osobe i mnogi 'obični' članovi javnosti, odabrani zbog svojeg dobrotvornog i društvenog doprinosa.

Strani državnici u opatiju stižu grupno, autobusima. Jedina iznimka je Joe Biden te će doći automobilom s vlastitom pratnjom.

9.17 U 7.30 po srednjoeuropskom vremenu završilo je bdijenje uz odavanje počasti preminuloj kraljici Elizabeti II u Westminster Hallu. Procjenjuje se da je u prošlih nekoliko dana više od 200 tisuća ljudi, koji su čekali u višesatnim redovima, odalo počast voljenoj vladarici.

  • +6
Kraljičini unuci na bdijenju Izvor: Profimedia / Autor: Andy Hall/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Državni pogreb kraljice Elizabete, jedan od najvećih logističkih izazova u britanskoj povijesti, održat će se u Westminsterskoj opatiji, a među 2000 gostiju su, između ostalih, japanski car Naruhito, francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki predsjednik Joe Biden. Ondje će biti i hrvatski predsjednik Zoran Milanović sa suprugom.

Pogreb će osiguravati više od 10.000 policajaca iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva jer se uzduž pogrebne povorke očekuje rekordan broj ljudi. Zemlja će u ponedjeljak gotovo stati. Trgovine, uredi, restorani bit će zatvoreni. Ispraćaj će se moći gledati u stotinjak kina i na velikim monitorima u parkovima.

  • +12
Procesija iz Buckinghamske palače prema Westminsterskoj palači Izvor: Profimedia / Autor: Anthony Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poslijepodne će lijes kraljice Elizabete II biti odvezen u dvorac Windsor te će navečer biti pokopana u najužem krugu obitelji.