SLOBODNI GOVORI

[FOTO] U Saboru ništa novo: Zastupnici se odmah ujutro posvađali oko ustaša i naziva Sabora, palo i nekoliko opomena

30.11.2021 u 09:58

Bionic
Reading

Izmjene Zakona o sukobu interesa, koje su već izazvale dosta rasprava u javnosti, na dnevnom su redu današnjeg saborskog zasjedanja. Uoči te rasprave zastupnici su imali priliku za slobodne govore

Prve reakcije odmah na početku zasjedanja svojim je slobodnim govorom izazvala Katarina Peović iz Radničke fronte, osvrnuvši se na prošlotjednu sjednicu saborskog Odbora za ratne veterane. Naime na sjednici tog odbora donesen je zaključak o uređenju vojnog groblja vojnika NDH od 1941. do 1945. na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Peović je podsjetila da je intervenirala u predloženi zaključak jer se vojnike NDH u prvotnom tekstu nazvalo 'hrvatskim vojnicima'. 'Zaključkom, za koji sam ja glasala protiv, komemorira se kolaboracionistička vojska. Tu pada u vodu ideja da se želi urediti groblje privatnih osoba, ovdje je riječ o komemoraciji ustašama i NDH. Još je gore to što se u javnom prostoru ustaše i domobrane naziva hrvatskom vojskom', poručila je.

U svom slobodnom govoru Peović je odgovorio Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista, tvrdeći da se uvijek ljevica vraća na Drugi svjetski rat. 'Osobno nikada nisam u Saboru spomenuo ustaše, ali sam s ljevice čuo da ih spominju. Ovaj Sabor imao je kontinuitet i u tom razdoblju NDH. To je bila hrvatska vojska isto kao što je bila hrvatska vojska i s druge strane. A njoj smeta groblje. Vi biste razbacivali kosti hrvatskih vojnika kao što su četnici razbacivali kosti u Vukovaru', kazao je Zekanović.

Rekao je da je Hrvatska 'država slučaj', a Hrvatski sabor nazvao 'Hrvatskim državnim saborom', imenom koje je nosio u NDH, što je izazvalo niz reakcija drugih oporbenih zastupnika.

Zbog 'Hrvatskog državnog sabora' reagirala je i sama Katarina Peović, kao i Urša Raukar Gamulin iz Zeleno-lijeve koalicije, ali i Sabina Glasovac iz SDP-a, koje su se sve javile za povredu Poslovnika.

'To nije bila omaška zastupnika Zekanovića. On je zaostao u vremenu i prostoru', kazala je Glasovac.

  • +6
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Javio se i sam Zekanović, kazavši da se Hrvatski sabor do 2002. zvao 'Hrvatski državni sabor'. 'Ako je netko zaostao u vremenu, onda ste to vi u SDP-u jer držite Titove slike u uredima', odgovorio je Zekanović.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da se u slučaju Zekanovićevog nazivanja parlamenta 'Hrvatskim državnim saborom' radi o osobnim stavovima, a svima koji su tražili povredu Poslovnika udijelio je opomene zbog zloupotrebe tog instituta, pa i samom Zekanoviću.

Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a zatražila je da se smanji PDV na ženske higijenske potrepštine, uloške i tampone. 'Nemam namjeru odustati od zagovaranja te ideje sve dok je Vlada i Sabor ne odluče prihvatiti', poručila je.

'Žene plaćaju porez koji muškarci ne plaćaju. Jedan čisto seksistički porez', poručila je, a građane pozvala da potpišu internetsku peticiju za smanjenje poreza.

Vili Matula iz Kluba zeleno-lijeve koalicije u svom izlaganju zatražio je da se donese etički kodeks za zastupnike u roku od šest mjeseci. Jandroković mu je odgovorio da je kodeks u izradi i da će biti donesen i prije proteka šest mjeseci.

Zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović ustvrdila je da su glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek i ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić marionete premijera Andreja Plenkovića u zataškavanju korupcije. 'Zlata Hrvoj Šipek nije instrument u borbi protiv kriminala, ona je instrument HDZ-a u zataškavanju korupcije, Plenkovićeva nositeljica dobrih vijesti, glasnogovornica u nekažnjavanju krupnog kriminala', ustvrdila je Ahmetović, osvrnuvši se u slobodnom govoru na najnovije događaje vezane za slučaj Softver.

Navodeći da je DORH 'zlatna koka i ratni plijen te industrija korupcije HDZ-a', Ahmetović je kazala kako je jasno zašto Plenković štiti Hrvoj Šipek. 'Plenković je štiti jer štiti sebe - ako ona padne, izgubit će sigurnu polugu koja skriva kriminal u samom vrhu vlasti... glavna državna odvjetnica i ravnateljica USKOK-a samo su marionete u njegovim rukama', ocijenila je.

Marija Selak Raspudić iz Mosta govorila je o testiranju na koronavirus. 'Besplatno je za javne i državne službenike, ali nije za druge građane. Građani slabijeg imovnog statusa diskriminirani su ovom odlukom i prisiljeni su se cijepiti', poručila je.

Kritizirala je odluku da zaposlenici na fakultetima moraju imati covid potvrde, a da je fakultetima ostavljeno hoće li to tražiti i od studenata. 'Nedopustivo mi je da je student u podređenom položaju u odnosu na mene, kojoj je kao profesorici test besplatan, a oni moraju zaraditi', kazala je i zatražila od ministra obrazovanja i znanosti Radovana Fuchsa da izađe u susret studentima.