odvoz smeća

Tomašević: Ispisana je samo jedna kazna za nepropisno odlaganje otpada u centru grada. Čovjek je na licu mjesta platio 700 kuna

04.10.2022 u 11:19

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet na redovnoj konferenciji za medije utorkom osvrnuli su se na natječaje za stipendiranje učenika i studenata, natječaje za Advent, ali i odvoz otpada prema novom modelu

Dolenec je kazala da je cilj bio ojačati program stipendiranja u smjeru ranjivih skupina.

'Nastavljamo i dobar raniji program, koji se odnosi na studente romske nacionalne manjine', rekla je Dolenec. Navela je da će biti više stipendija za deficitarna zanimanja, od odgajatelja do profesora matematike i fizike. Navela je da će biti dodijeljeno preko tisuću stipendija te da je trošak toga 40 milijuna kuna. Učenička stipendija iznosit će 2700 kuna, a studentska do 3800 kuna mjesečno.

Tomašević je, govoreći o natječaju za Advent, kazao da će se morati ponoviti natječaj za neke lokacije pa je iskoristio priliku te pozvao obrtnike i poduzetnike da se jave.

'Od deset lokacija, na pet se ponavlja natječaj za prigodnu prodaju. Bilo je ponuda, ali nisu bile zadovoljavajuće. Prvi smo put ponudili i lokacije izvan centra grada, po kvartovima, ali nije bio velik interes, pa ćemo i tamo ponoviti natječaj. Ići će Advent i po tržnicama i po kvartovima', kazao je Tomašević.

Na pitanje o nedostatku radnika i mailu koji kruži, a u kojem Holding poziva otpuštene radnike iz pozivnog centra da se vrate na posao, rekao je da je bilo malo oscilacija zbog nekolicine pozvanih radnika.

'Mislim da su odbili. U pozivnom centru je došlo do povećane potrebe za radom samo zato što je 70 tisuća korisnika GPZO-a odlučilo prijeći na tu uslugu', pojasnio je Tomašević.

Govoreći o odvozu otpada, kazao je da će građani smeđe i žute vrećice za biootpad i plastiku dobiti na svoje adrese. Odgovarajući na novinarska pitanja, naveo je kako je do sada ispisana samo jedna kazna zbog odlaganja otpada.

'Dobio ju je čovjek u centru grada koji je ostavio komunalni i glomazni otpad. Ta je osoba na licu mjesta platila 700 kuna', kazao je Tomašević i dodao da je uz nju izdano sedamdesetak upozorenja. Naveo je da će do kraja tjedna iz centra biti maknuto preostalih četiri tisuće kanti te da je prodano više od 600 tisuća paketa ZG vrećica.

'Razumni smo i ne želimo kažnjavati ljude bez veze. Cilj je edukacija, jer vidi se u centru kako je to i ljepše i bolje kada grad nije kantograd, a to nam je cilj', naveo je Tomašević.

Dodao je da će za nekoliko tjedana doći desetak unajmljenih kamiona Čistoće te da su stalno u tijeku i natječaji za zapošljavanje u toj podružnici kako bi se bolje ekipirali.

Upitan o situaciji s koalicijskim partnerom SDP-om, kazao je da nisu još započeli razgovore o novom sporazumu.

'Imali smo sastanak prošli tjedan. Na ovim razgovorima koje smo imali nisam vidio nikakvih spornih točaka, a razgovarali smo i o rebalansu proračuna', zaključio je.