udar na građane

Tomašević otkrio tko će za doček Nove godine nastupati u centru grada, objasnio je i zašto će voda poskupjeti 20 posto

29.11.2022 u 10:17

Bionic
Reading

Za doček Nove godine na Trgu bana Jelačića Tomašević je najavio da će nastupati izvođači iz A strane te koncert grupe Pips Chips & Videoclips i Nipplepeople

Odgovarajući na pitanje o najavljenom poskupljenju vode za 20 posto početkom iduće godine, Tomašević je kazao da više od godine dana, koliko su na vlasti, nije bilo poskupljenja, ali da s obzirom na inflaciju to više nije moguće.

'Kod vode imamo operativne gubitke, cijene građevinskih radova su otišle u nebo. U ovom poskupljenju vode 3/4 će ići u investicije. Pedeset posto vode curi iz vodovodnih cijevi, infrastruktura nije sanirana godinama i ulaganja su konačno nužna. VIO će investirati dvije milijarde kuna u vodoopskrbne cijevi kako više ne bi pucale. Dio će biti financiran i iz EU fondova. Izgubili smo milijardu kuna u proračunu zbog inflacije', kazao je.

Istaknuo je da će se u vodovodnu mrežu uložiti dvije milijarde kuna i da će radovi u podzemlju trajati desetljeće i dulje.

'To su četiri nova maksimirska stadiona ili četiri nove žičare. To će biti uloženo kako cijevi ne bi dalje pucale i kako ne bismo imali gubitke. Da bi se ta sredstva povukla iz EU fondova, mora se sufinancirati s 30 posto. Zato idu poskupljenja', rekao je zagrebački gradonačelnik.

Dodao je da će građani poskupljenje na računima najvjerojatnije osjetiti tek u veljači, a ne u siječnju, te da je jedan od razloga za poskupljenje i izmjena zakonodavnog okvira prema kojem će vodovodi morati plaćati naknadu prema kubiku zahvaćene, a ne isporučene vode. Dodao je da se to tiče svih vodovoda u Hrvatskoj i da je cijena vode već podignuta u nekim gradovima poput Rijeke.

Što se tiče poskupljenja parkinga, rekao je da se zapravo radi o izjednačavaju cijene garaža s nadzemnim parkingom. 'Radi se o poskupljenju samo od pet posto', dodao je.

Upitan hoće li biti dodatnih poskupljenja komunalnih usluga, rekao je da za sada, što se tiče Zagrebačkog holdinga, neće, ali je ostavio otvorenim mogućnost da se u budućnosti to ipak dogodi.