sjednica vlade

[FOTO] Plenković: U 14 sati predstavljamo mjere, vrijedit će od subote do 21. prosinca

26.11.2020 u 12:13

Bionic
Reading

Iza podneva započela je sjednica Vlade nakon koje će na press konferenciji biti predstavljene nove strože mjere za suzbijanje epidemije. Uvodno se o situaciji s koronavirusom obratio i premijer Andrej Plenković

'U 14 sati ćemo imati predstavljanje paketa novih mjera u cilju zaštite zdravlja hrvatskih građana. Paket se nadovezuje na mjere od prije nekoliko tjedana, pa i ove zadnje mjere', kazao je uvodno Plenković, dodavši da je cilj smanjiti širenje zaraze i broj hospitaliziranih.

'Ove mjere imaju konkretnu epidemiološku podlogu. Nastojati ćemo s dodatnim testiranjima utvrditi trendove zaraze, nastojati održati funkcioniranje zdravstvenog sustava te se pripremiti za distribuciju cjepiva kada dođe u Hrvatsku. Svi ministri iz ekonomskih resora rade na preciziranju mjera za očuvanje radnih mjesta', kazao je Plenković.

'Ove mjere koje planiramo stupile bi na snagu u subotu i trajale bi do 21. prosinca. Nastojimo uoči Božića napraviti napor koji će nam omogućiti učinkovitiju borbu protiv koronavirusa. S današnjim brojevima od preko 4.000 zaraženih moramo poduzeti nove mjere', rekao je Plenković.

Plenković se osvrnuo i na ovotjedne rasprave u Saboru, podsjetivši da je izglasan proračun za 2021., ali i da se raspravljalo o opozivu ministra Tomislava Ćorića. 'Poslali smo Ćoriću jasnu i čvrstu potporu i otklonili sve zamjerke te ujedinjene krajnje desne i lijeve opozicije', rekao je Plenković.

Podsjetio je da je u ponedjeljak održana i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Državni tajnik ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić iznio je nove informacije o koronavirusu, kazavši da je broj zaraženih u svijetu prešao 60 milijuna, dok je broj mrtvih veći od 1,4 milijuna.

'Ministarstvo zdravstva promptno reagira na zahtjeve bolnica i kontinuirano vodi računa o dostatnosti bolničkih kapaciteta, opreme i zdravstvenih djelatnika, zasad smo po pitanju kapaciteta u stabilnoj situaciji. Najveći izazovi su na sjeveru zemlje, no uspješno pronalazimo rješenja i za njih', rekao je Dulibić.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je od HZZO-a ustupanje raspoloživih koncentratora kisika na privremeno korištenje bolnicama, ovisno o potrebama pacijenata.

U Međimurskoj županiji mobiliziran je hotel Park u Čakovcu kao tercijarni centar za prijem bolesnika s koronavirusom te je u tijeku donošenje odluka o rasporedima zdravstvenih radnika.

HZJZ je pokrenuo sa zagrebačkim Medicinskim fakultetom pozivni centar u kojemu studenti medicine volonteri pomažu u praćenju kontakata pod nadzorom epidemiologa, gdje dnevno volontira 40 studenata.

  • +24
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da će detalji mjera biti predstavljeni u 14 sati. 'Cilj je da se građane dodatno potakne na što manje kontakata, pogotovo druženja kako bi se smanjio broj zaraza, a time i pritisaka na bolnički sustav', rekao je Božinović.

Što se tiče nadzora provedbe mjera, inspektori Državnog inspektorata, civilne zaštite i policijski službenici obavili su 2801 nadzor i izdali 19 prekršajnih prijava zbog kršenja epidemioloških mjera te četiri kaznene protiv osoba koje su svojim ponašanjem pridonijele širenju i prenošenju zaraze.

Osim o informacije o koronavirusu, Vlada je na sjednici usvojila paket zakonskih prijedloga iz petog kruga porezne reforme. Riječ je o prijedlogu izmjena zakona o porezu na dohodak, na dobit, PDV-u te fiskalizaciji u prometu gotovinom, uz koje sada ide i prijedlog izmjena zakona o o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Naime, predloženim bi se izmjenama zakona o porezu na dohodak snizile stope toga poreza s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, a kako je taj porez prihod lokalnih jedinica to će za njih značiti i oko dvije milijarde kuna manji prihod. No, iz Vlade su još ranije poručili da to neće ići na teret lokalne samouprave nego na teret državnog proračuna pa se predloženim izmjenama zakona o financiranju lokalnih jedinica predviša povećanje udjela općina i gradova te županija u raspodjeli poreza na dohodak, dok bi se iz raspodjele ukinuo udio za fiskalno izravnanje (koji sada iznosi 17 posto) i za to bi se sredstva osigurala u državnom proračunu.

Vlada je u drugo saborsko čitanje poslati i paket zakona iz područja bankarstva i osiguranja depozita, kojim se ono dalje usklađuje s europskim uredbama.

Jednako tako usvojena je dopuna Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja. Radi se o dopuni koja će biti podloga za jrešeje o trajnom štićenju prostora ispred zgrade Vlade. Naime, u odnosu na važeću Uredbu o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja, ovom Uredbom kao štićeni prostor I. kategorije određuje prostor u neposrednom okruženju sjedišta Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, i to: 1.2 metra od vanjskog ruba objekta Hrvatskog sabora sa sjeverne istočne i južne strane; 1.2 metra od vanjskog ruba objekta Vlade Republike Hrvatske sa sjeverne i zapadne strane; prostor Trga sv. Marka u Zagrebu između istočne strane objekta Vlade Republike Hrvatske, zapadne strane objekta Hrvatskog sabora te sjevernog i južnog kolnika na Trgu sv. Marka; Freudenreichova ulica i dio južnog kolnika Trga sv. Marka od Freudenreichove ulice do Ćirilometodske ulice.