banski dvori

[VIDEO] Plenković predstavio nove ministre, najavio da će Aladrovića i Miloševića vratiti u Vladu pod jednim uvjetom

27.04.2022 u 17:18

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković rekao je nakon koalicijskog sastanka da se zahvalio Borisu Miloševiću, Tomislavu Ćoriću i Josipu Aladroviću na njihovim doprinosima u radu Vlade. Ustvrdio je da Ćoriću slijede novi izazovi na mjestu viceguvernera HNB-a, a Aladrović i Milošević odlaze kako pod teretom optužbi ne bi opterećivali imidž Vlade. Ukoliko im se ne dokaže krivnja, vrata Vlade su im otvorena i možda će se moći vratiti. Potvrdio je kako će novi ministri biti Davor Filipović i Marin Piletić, a Anja Šimpraga potpredsjednica Vlade

Svo troje je već 20 dana znalo da će dobiti nove pozicije ali su za objavu čekali da prođu blagdani i da završi proces pregovora sa sindikatima koje je vodio Josip Aladrović, rekao je premijer na konferenciji za novinare u Banskim dvorima gdje je koalicijskim partnerima predstavio nove ljude.

Riječ je o novoj generaciji, oni su jako mladi i mislim da je šestoro članova Vlade rođeno u 1980. godinama što govori da idu u trend političkog pomlađivanja Vlade, dodao je.

Novi dužnosnici bit će operativni nakon što prođu saborske odbore, izglasavanja u Saboru i primopredaje u petak popodne.

Za Tomislava Ćorića je rekao da slijede neki novi poslovni izazovi, što je njihov dogovor koji traje sedam, osam mjeseci i HDZ će ga podržati za viceguvernera HNB-a.

Što se tiče Miloševića i Aladrovića, koji su opterećeni slučajevima DORH-a, još su na dan kad je bio slučaj s bivšim ministrom Darkom Horvatom dogovorili da su njihovi mandati na raspolaganju i da će prema dogovoru procijeniti trenutak kad će napustiti Vladu, kako bi njima bilo lakše i kako je ne bi opterećivali.

No, premijer poručio je da su im, ako im se ne dokaže krivnja ili pokažu u procesu svoju nevinost, vrata ove Vlade otvorena te vjeruje da će oni možda u budućnosti opet davati doprinos Vladi.

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da ne krije svoje zadovoljstvo suradnjom s Miloševićem i Aladrovićem.

'Svima je izrazito žao. I meni je žao. Aladrović se profilirao u jednog od najistaknutijih političara HDZ-a s ogromnom perspektivom. Mislim da je dobro za njega da pokuša ovo riješiti, a ako to uspije vrata ove Vlade su mu otvorena, kao i Miloševiću. Ja ću ih vratiti obojicu u Vladu ako im se ne dokaže krivnja', rekao je, dodajući da će naći mjesta za njih.

Na pitanje hoće li biti još jednog kruga rekonstrukcije, rekao je da ako bude potrebe za dodatnim modifikacijama to će on i učiniti.

'Lažne teze koje se plasiraju da je teško naći ministre su netočne. Više ljudi pristali su biti ministri', odgovorio je na pitanje je li bilo teško naći nove ljude.

Za Davora Filipovića rekao je da je vrijeme da pokaže sve što zna. 'U punoj je životnoj snazi, ima političko iskustvo, zna nastupati, veselim se njegovom doprinosu', rekao je, dodajući da novi ministri dolaze iz sličnog miljea kao i njihovi prethodnici.

Upitan za Piletića, rekao je da je on dugo u HDZ, prošao je političke akademije, razine upravljanja.

'U 40. godini je života, vrijeme je da da doprinos na najvišoj razini. Investicije u njegovom gradu i način na koji ga je vodio daje mi argumente. Ima jako dobru socijalnu inteligenciju', rekao je Plenković.

Rekao je da mu je najsmješnija bila jučerašnja varijanta o iznenadnom 'obratu'. 'Pitajte Anju kad smo razgovarali', rekao je.

A što ako Darko Horvat dokaže nevinost?

'Naravno da želimo da budu politički aktivni. Što se tiče ovih dvoje (Aladrovića i Miloševića, op.a.), dali su veliki doprinos i ljudski mi je žao. I jedan i drugi bili su simboli toga što rade', odgovorio je Plenković, neodređeno po pitanju Horvata.

Anja Šimpraga, Davor Filipović i Marin Piletić u srijedu su došli u Banske dvore uoči sastanka stranaka vladajuće koalicije, na kojemu je premijer Andrej Plenković koalicijskim partnerima predstavio novih troje ministara u Vladi.

Aktualna saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga postat će nova potpredsjednica Vlade i na tom mjestu zamijeniti Borisa Miloševića. HDZ-ov Davor Filipović zamijenit će dosadašnjeg ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, a HDZ-ov saborski zastupnik Marin Piletić postat će umjesto Josipa Aladrovića ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.