sjednica vlade

Plenković: Situacija s koronavirusom je ohrabrujuća, vidjet ćemo što 1. veljače možemo napraviti s mjerama

21.01.2021 u 12:19

Bionic
Reading

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u četvrtak je održana sjednica Vlade. Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na početku sjednice kazao da se nada da će do izglasavanja Zakona o obnovi postići ključni konsenzus, koji se prvenstveno tiče financiranja same obnove.

Premijer je kazao da je situacija oko koronavirusa ohrabrujuća, ali je poručio da i dalje moramo biti vrlo oprezni i poštivati epidemiološke mjere. Plenković je istaknuo da je incidencija pala u zadnja dva tjedna te da je Hrvatska u ovom trenutku u Europskoj uniji na petom mjestu kad se radi o broju slučajeva zaraze na milijun stanovnika.

'Ako će se ovakav trend nastaviti za vikend će biti obavljene konzultacije sa Stožerom, epidemiolozima i ekonomskim timom Vlade da se vidi što se može napraviti nakon što trenutne epidemiološke mjere isteknu 1. veljače', poručio je premijer.

Osvrnuo se i na stanje na potresom pogođenom području gdje su, kako je kazao, ministar Medved i ostali stalno na terenu. Plenković je čestitao još jednom Joeu Bidenu i Kamali Harris na preuzimanju dužnosti predsjednika i potpredsjednice SAD-a te se veseli budućoj suradnji.

Video: Davorin Višnjić/PIXSELL

Premijer je dodao da će se u četvrtak navečer održati sjednica Europskog vijeća o cijepljenju. ''Do proljeća moramo učiniti velike napore da što veći broj najugroženiji sugrađana dobije cjepivo, a onda i ostali građani'', kazao je predsjednik Vlade.

Potom je riječ uzeo potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je govorio o stanju na području pogođenom potresom. Rekao je da je dosad postavljeno 646 kontejnera i mobilnih kućica stradalima, a samo u srijedu čak 60.

  • +19
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Na potresom pogođenom potresu pokrenut je projekt mrežnog geoinformacijskog sustava o kojem je govorio Damir Šantek, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave. U njemu su prikupljeni podaci o učincima potresa na terenu površine gotovo šest tisuća hektara, svih naselja, poljoprivrednih površina i gospodarskih objekata te podaci o prebivalištu, boravištu stanovnika, zdravstvenim ustanovama i školama.

'Alat će poslužiti vojsci, policiji, vatrogascima, HGSS-u, građanima i svima koji su na terenu', istaknuo je premijer.

Potom je riječ uzeo ministar zdravstva Vili Beroš koji je govorio o stanju u borbi s koronavirusom kazavši da je trenutno epidemiološko stanje u zemlji dobro.

'Tjedni broj novih slučajeva je manji za 32 posto nego u odnosu na tjedan prije. Broj hospitaliziranih se kontinuirano smanjuje posljednjih pet tejdana', kazao je Beroš naglasivši da moramo i dalje biti oprezni kako nam se ne bi dogodio treći val.