sjednica vlade u zagrebu

[VIDEO/FOTO] Plenković: Jako mi je žao što Mislava više nema s nama. Ostavio je veliki trag u hrvatskom novinarstvu

18.08.2022 u 11:29

Bionic
Reading

Nakon tri uzastopne telefonske sjednice u sezoni godišnjih odmora, premijer Andrej Plenković i ministri okupili su se danas uživo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, na 140. sjednici Vlade. Na dnevnom redu je niz prijedloga uredbi i odluka, između ostalog, suglasnost Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' za dobavu i montažu kontejnerskih modula te provedba Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje covid pacijenata kojima je potreban dodatni kisik

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u ime cijele Vlade izrazio je sućut obitelji, prijateljima i kolegama Mislava Bage.

'Jutros smo zaista s tugom primili vijest da je preminuo. Ovo je prerani odlazak čovjeka koji je dugi niz godina pratio rad Vlade i Sabora, bio je s nama praktički stalno u konktaktu. Ostavio je veliki trag u hrvatskom novinarstvu', rekao je Plenković, dodajući da mu je 'jako žao što Mislava više nema s nama'.

'Bio je tvrd, nekad težak sugovornik, ali je s njim bio užitak raditi te je nastojao izvući od svih svojih sugovornika ono što je bitno za hrvatske građane', kazao je Plenković.

Osvrnuo se potom na vatrogasnu sezonu, zahvaljujući svim vatrogascima, pripadnicima policije, vojske, civilne zaštite, HGSS-a, svima koji su diljem Hrvatske i ove godine bili angažirani i u inozemstvu, Sloveniji i BiH. Rekao je da je ove godine već sada registrirano više od 7000 požara, znatno više nego lani. Izrazio je sućut bližnjima poginulog vatrogasca kod Dubrovnika i građanina koji je smrtno stradao u požaru na Hvaru. Trenutno je u funkciji pet kanadera, a u procesu nabave su još dva nova kanadera, tako da Hrvatska u okviru EU-a ima izrazito velike sposobnosti zrakoplovstva kada je riječ o protupožarnim aktivnostima, rekao je.

  • +35
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Preporuka: Drugo docjepljivanje

Govoreći u epidemiji koronavirusa, rekao je da su jasni signali da treba biti itekako oprezan. Važno je da se svi ponašaju sukladno preporukama, osobito za drugo docjepljivanje starijih osoba i oni koji su u povećanom riziku od bolesti. Nakon sjednice Vlade slijedi sastanak s predstavnicima Stožera, da se vidi koje su mjere u planu i da se građanima pošalju važne poruke oko covida, najavio je.

  • +7
Cijepljenje Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Pohvalio je turističku sezonu, rekavši da je u RH trenutno boravi oko milijun i 60 tisuća turista. Posebno dobre su i najave za jesen. 'Produljuje se sezona, prihodi rastu', dodao je, podsjećajući na procjenu HNB-a da će prihodi biti veći nego rekordne 2019. godine i to za 800 milijuna eura, na ukupno 11,3 milijarde. Zahvalio je svim predstavnicima turističkog sektora.

Ukida se PDV na solare

Što se tiče energenata, ponovio je da je u već nekoliko navrata smanjena cijena derivata. 'Ograničili smo maržu, smanjili trošarine, zahvaljujući odlukama Vlade trenutno je cijena benzina 11,19 kuna po litri benzina. Da nije bilo odluke Vlade, cijena bi bila 13,06 kuna po litri', poručio je.

Rekao je i da se puni skladište plina Okoli, sada je već na 68 posto i skladištenje se intenzivira. Bit će dodatnih investicija, izgradit će se plinovod Zlobin – Bosiljevo i povećati kapacitet LNG terminala na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje. Hrvatska je 'regionalni energetski hub' za prirodni ukapljeni plin, ustvrdio je premijer.

  • +5
Benzinska crpka Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Podsjetio je da je smanjen PDV na toplinsku energiju i na hranu.

'Idemo s dodatnim smanjenjem za različite izvore grijajanja; smanjit ćemo i PDV na solarnu energiju, dugoročno moramo osigurati opskrbu, svi koji žele investirati imat će priliku da to rade bez PDV-a, bit će nula posto', najavio je Plenković.

Za idući tjedan najavio je čak tri sjednice Vlade. 'Za ove koji su mislili da smo na godišnjem odmoru zaboravili na sve obaveze, poručujem da to nije točno', zaključio je.

U nastavku sjednice, između ostalih, govorio je i ministar zdravstva Vili Beroš. On je izvijestio da će zagrebačka Klinika za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' novom modularnom zgradom osigurati dodatan smještaj pacijenata, te bi se u nju premjestio sadašnji privremeni šatorsko-kontejnerski sklop trijažnog prostora s dnevnom bolnicom i opservacijama. Troškovi će iznositi oko 34 milijuna kuna.

Također, najavio je da će Hrvatska nabaviti 10.000 doza remdesivira za razdoblje do 30. rujna, za liječenje težih covid pacijenata, oboljelih od upale pluća i onih kojima je potreban kisik. Troškove u ovom slučaju nije naveo.