predsjednik rh

[VIDEO] Milanović: Suočavamo se gorom krizom od pandemije, jer rat je gori od toga

25.02.2022 u 11:47

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović na Pantovčaku je sudjelovao na obilježavanju 28. obljetnice ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne, kojoj je dodijelio beretke, odlikovanja i pohvale. U govoru je podsjetio da je prije točno dvije godine otkriven prvi slučaj covida u Hrvatskoj i da se danas suočavamo s gorom krizom od pandemije

'Danas se suočavamo s gorom krizom. Rat je uvijek gora kriza od pandemije. Agresiju na Ukrajinu ne možemo ne osuditi. Ruska Federacija napala je Ukrajinu. Što je tu naša uloga? Naša uloga je da kao saveznici u NATO-u budemo lojalni. Da s humanitarne, diplomatske i ljudske strane učinimo sve što je moguće u ovom trenutku. Ako je moguće, a uvijek je moguće. I da budemo svjesni da smo zemlja Zapada, zapadne kulture i civilizacije i da smo zato u NATO-u. I nismo slučajno tamo', rekao je Milanović.

Smatra da sankcije, iako najstrože do sada, nažalost, neće zaustaviti rat.

'Ne želim da ovi vojnici idu tamo kamo trenutno ne trebaju ići. Baltičke države trenutno nisu ugrožene. Ako budu, tu smo', rekao je Milanović, dodavši da hrvatski vojnici neće biti izloženi. Naveo je da naši vojnici eventualno mogu u Mađarsku, ali ne više od toga. Izrazio je čuđenje da u ovakvoj situaciji, koja je, kako je rekao, neopasna za Hrvatsku, NATO održava samit preko videoveze.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

'To ne ostavlja dojam ozbiljnosti', smatra Milanović. Misli da Hrvatska neće propasti ako pričeka još koji dan pa onda sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

'Meni instrukcije prije sastanka NATO-a ne trebaju, kao što ne trebaju Plenkoviću od mene. U kontaktu smo, to je zasad dovoljno. Premijer i ja smo u kontaktu, a zašto je dva sata nakon našeg sastanka poslao dopis da se sazove Vijeće za nacionalnu sigurnost? Zanima me efekt sankcija na dvije velike banke u sustavu Agrokora i hoće li to imati negativne posljedice za Hrvatsku, ali za to treba press konferencija ministra financija', kazao je predsjednik.

  • +6
Zoran Milanović uručuje beretke pripadnicima Počasno-zaštitne bojne Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Dodao je da je njegova poruka hrvatskim građanima – neugodna je situacija, ali možete biti mirni. Naveo je da NATO mora uključivati zemlje po strogim kriterijima, a ne po politici otvorenih vrata.

'Ta politika kaže, osmišljena je još za vremena u kojem je Staljin bio dobra zdravlja', kazao je Milanović. Osvrnuo se na situaciju u regiji i položaj Srbije.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

'Srbija kao na žeravici ne zna što bi rekla pa predsjednik taktizira, a šef delegacije u NATO-u govori da Rusiju treba osuditi. Beograd igra igru, ali toliko su slabi, to je trenutno njihova pozicija. Čime će napasti Kosovo, pištoljima na vodu? Takve stvari nepotrebno stvaraju tenziju. Sad je možda vrijeme da se odluče žele li u EU, no teret Kosova i drugih stvari doveo je Vučića u poziciju da se više ne može ni pragmatično očitovati. Ako prizna Donbas, onda treba opravdati priznanje Kosova, što su učinile skoro sve zemlje EU-a', kazao je Milanović.

Smatra da će sankcije vrlo malo utjecati na Rusiju, a da će ekonomsku cijenu ove situacije platiti sve države.

  • +2
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL