STUDENTI PREKIDAJU NASTAVU

[VIDEO] Krenula blokada Hrvatskih studija, policija na fakultetu

20.03.2017 u 12:15

  • +8

Održavanje 1. Studenskog sabora i blokada nastave na Hrvatskim studijima

Izvor: Cropix / Autor: Srđan Vrančić / CROPIX

Bionic
Reading

Zbog izglasavanja nulte upisne kvote za studij filozofije na Hrvatskim studijima, dio studenata tog fakulteta odlučio je krenuti u blokadu nastave. Oko 350 okupljenih studenata tu je odluku donijelo jutros na Studentskom saboru

Organizator prosvjeda je inicijativa Studenti govore s HS-a, koji su i okupili Studentski sabor koji je izglasao blokadu nastave, piše srednja.hr.

'Budući da se djelovanje u institucionalnim okvirima pokazalo kao neučinkovito, mi kao Udruženje udruga Hrvatskih studija Studenti govore tražimo vašu podršku za blokadu nastave. Ako se blokada izglasa, odmah krećemo u njenu realizaciju', pisalo je u pozivu za Studentski sabor.

Studenti kažu i kako je na Sindikalnoj podružnici Hrvatskih studija izglasan štrajk profesora s četiriju odjela, a danas se čeka odluka sindikalne središnjice o štrajku.

Izglasana blokada Hrvatskih studija Izvor: tportal.hr / Autor: Youtube

Studenti okupljeni na Studentskom saboru, nakon što su izglasali blokadu fakulteta, uz bubnjeve i zviždaljke ušli su u prostore fakulteta te idu iz dvorane u dvoranu i prekidaju nastavu. Studenti su ranije skandirali 'Uprava odlazi', nakon što su imenovali glavne krivce za stanje na Hrvatskim studijima: pročelnika Grčevića, rektora Borasa, prorektora Čovića i ministra Barišića.

Nakon što su prekinuli nastavu u dvoranama u glavnoj zgradi, studenti su krenuli i prema sporednim zgradama i tzv. otočnim dvoranama. Policija, javlja srednja.hr, ulazi u otočne dvorane Hrvatskih studija i legitimira studenta koji je jednom od prosvjednika pokušao napraviti polugu.

Policija je od jutarnjih sati na Hrvatskim studijima, ali dosad nije reagirala.

Razvoj događaja komentirao nam je i rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras:

'Ja sam došao s puta pa mogu komentirati samo načelno. Dakle, nema nikakvog razloga da se bilo tko, pogotovo ne studenti, brinu o budućnosti Hrvatskih studija, oni imaju svijetlu budućnost. Što se tiče Filozofije i sadašnjeg studija Filozofije, svi studenti kao što je to i po zakonu, a kako je i konačno Senat obaviješten, moći će završiti studij. Prema tome, ovi studenti koji studiraju filozofiju ne moraju se uopće oko toga uzrujavati. Diplomski studij se normalno nastavlja i svi će oni koji su počeli preddiplomski moći i sadašnji diplomski završiti.

Što se tiče profesora, nitko neće ostati bez posla, svi će se normalno moći baviti svojom znanošću, ali jasno je da neke akcije koje profesori tamo neki rade nisu u okviru onih ovlasti koje oni imaju, ali naravno mogu iskazati svoje mišljenje. To mišljenje mora biti demokratsko, a neki koji pokušavaju nenasilnim metodama to raditi, to ne spada u akademsku praksu.'