nakon koalicijskog sastanka

Hoće li Vlada smanjiti trošarine na gorivo? Evo što Plenković kaže

12.10.2021 u 14:28

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković nakon koalicijskog sastanka održao je konferenciju za medije

Na pitanje o cijeni energenata i trošarinama i postoji li mogućnost da ih država smanji, Plenković je odgovorio: 'Razgovarali smo o toj temi. Jedno je cijena plina i struje. Kada je riječ o kućanstvima, sigurni smo do početka proljeća. I to je umirujuća poruka. Što se tiče cijene nafte, bilježimo rast i to uzrokuje porast cijene goriva. Ministri Ćorić i Marić dobili su zadaću da prate situaciju. Sutra će biti sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća i vidjet ćemo hoće li biti intervencije. Postoje alati', kazao je.

Na pitanje postoji li psihološka granica za državnu intervenciju, odgovara: Nećemo se igrat s tim psihološkim granicama. Ne možemo biti čarobnjaci, Ne znam dokle te cijene mogu ići. Bila je cijena znatno niža i u proteklih godinu dana, pa smo bili i na osam kuna po litri, tad nitko nije ništa govorio kako ćemo iz trošarina financirati ceste i brojna druga izdvajanja.

Kaže da ne promatraju pasivno situaciju te da imamo slobodno tržište.

Na pitanje što očekuje od novog ravnatelja HRT-a, kazao je da je imao najbolji program.

Na pitanje je li normalno da se sastaju Nikola Vuković, Sandra Benčić i Dario Juričan i razgovaraju o Holdingu, odgovara: 'Svakome kada dođe u nekakav posao potrebno je vrijeme. Vidimo puno lutanja i nedostatak upravljačkih procesa i to se događa ekipi koja je bila najbrža u lakonskom optuživanju dok su bili oporba i aktivisti. Sada se nalaze pred izazovima, gdje lutaju, plutaju i rade greške', kazao je Plenković.

Na pitanje o ocjeni Ustavnog suda oko covid potvrda, kazao je da je odluka na Ustavnom sudu i da je uvođenje potvrda u zdravstvu i socijali normalno i logično te da je poštovano načelo razmjernosti. 'Normalno je da se propitkuju sve odluke, pa i ova. Cjepiva ima u izobilju, tko se hoće cijepiti, dobro je došao', poručio je.

Na pitanje o premlaćivanju migranata i hoće li se tražiti zapovjedna odgovornost, kazao je: 'Vidjet ćemo. Čekam još pismeno izvješće ministra. Kada to dobijemo, komentirat ćemo dalje. Generalni komentar je razumijevanje i potpora radu hrvatske policije. Štititi granicu koja je toliko duga nije nimalo jednostavno. To radimo da bismo zaštitili svoj teritorij i vanjsku granicu EU-a. Svi znaju i stava su da nikada ne treba koristiti silu ako nije nužno. To je generalni stav', poručio je Plenković.