cijene goriva

[VIDEO] Filipović: Da nismo intervenirali, dizel bi koštao preko 16 kuna. Vaučere razmatramo za jesen

04.07.2022 u 12:04

Bionic
Reading

Vlada je novom intervencijom ograničila poskupljenje goriva, a medijima se obratio ministar gospodarstva Davor Filipović

'Donijeli smo odluku koja ide u smjeru zaštite standarda građana i pomoći gospodarstvu. Pa će tako sljedeća dva tjedna cijene benzina i dizela biti iste kao u protekla dva tjedna izvan autoceste, što znači 13,08 kuna dizel i 13,50 benzin. Na autocestama će se slobodno formirati cijena, pa će doći do pojeftinjenja - benzin će biti 13,83 kuna, a dizel 14,28. Ono što je novina da ćemo sljedeća dva tjedna ograničiti veleprodajnu cijenu kako bi najveći igrači podnijeli teret u odnosu na male distributere', kazao je Filipović.

'U protekla dva tjedna nisu zaradili koliko su mislili zaraditi. U sljedeća dva tjedna Ina im neće povećavati cijene kako bi lakše mogli funkcionirati. U okviru udruge malih distributera 40 je poslovnih subjekata. Ti su subjekti u 2021. ostvarili ukupan prihod od prodaje od skoro 3,5 milijarde kuna i ostvarili su više od 133 milijuna kuna dobiti. Uspješno su poslovali u prošloj godini', dodao je. 'Sve to treba uzeti u kontekst i sagledati širi kontekst. Ovo je situacija velike neizvjesnosti i svi teret krize moraju preuzeti na svoja ramena', dodao je Filipović, kazavši da je ovo privremena mjera.

'Svi moraju dati svoj doprinos', rekao je ministar, ponovivši nekoliko puta da su mali distributeri lani uspješno poslovali.

Davor Filipović o gorivu Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić/Pixsell

'Teško je reći što će biti za dva tjedna, pratimo situaciju i regairat ćemo prema potrebi', istaknuo je Filipović. 'Da nije intervencije vlade, dizel bi bio preko 16 kuna', kazao je.

Mjera uvođenja vaučera razmatra se za jesen, kazao je Filipović.

Komentirajući komentar guvernera HNB-a Borisa Vujčića da nas sljedeće godine čeka recesija ako cijene goriva nastave ovako rasti, ministar je naglasio da ima onih koji komentiraju i onih koji donose odluke.

Prenio je svoje informacije iz Davosa gdje se govorilo da ove godine svjetsko gospodarstvo neće otići u recesiju, rekavši i da je teško predvidjeti što će se događati sljedeće godine.

Vezano uz problem Brodosplita, rekao je da Vlada razmatra sve mogućnosti i to ne samo oko Brodosplita nego i svih drugih hrvatskih brodogradilišta, te kako će se za Brodosplit tražiti zadovoljavajuće rješenje.