press stožera

[FOTO/VIDEO] Capak otkrio koliko je ljudi do sada cijepljeno i kada cjepivo dolazi kod obiteljskih liječnika

28.12.2020 u 11:18

Bionic
Reading

Više od 2 tisuće osoba cijepljeno je do jučer do 19 sati, otkriveno je na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite

Nakon što su na press konferenciji objavljeni novi podaci o novozaraženima, šef HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je u tjednu od 22. do 28. prosinca 48 posto manje novooboljelih nego tjedan prije. 'Jučerašnja 14-dnevna incidencija na 100 tisuća stanovnika je 710,5, pri čemu najvišu ima Međimurska županija, a najnižu Dubrovačko-neretvanska županija. Naša 14-dnevna incidencija na 27. prosinca nas stavlja na 23. mjesto od 27 članica EU. Višu incidenciju imaju Češka, Nizozenska, Slovenija i Litva. Što se tiče 7-dnevne incidencije na 100 tisuća stanovnika, tu smo na 18. mjestu od 27.', kazao je Capak.

Prema ukupnoj stopi smrtnosti na milijun stanovnika, nalazimo se na 19. mjestu od 27 država članica.

'Trenutni četverodnevni R0 faktor je 0,40, a sedmodnevni 0,52', kazao je Capak.

Otkrio je koliko je do sada cijepljeno ljudi. 'Tijekom jučerašnjeg dana do 19 sati cijepljeno je 443 zdravstvenih radnika i 1711 stanovnika domova za starije', kazao je.

Video: Grgo Jelavic/PIXSELL

Pojasnio je i kada će cjepivo doći do liječnika obiteljske medicine. 'U prvoj fazi planirali smo cijepiti zdravstvene djelatnike koji su na prvoj crti i štićenike domova za starije. Tek nakon toga će cjepivo biti distribuirano liječnicima obiteljske medicine. Mi smo poslali na teren vrlo detaljna upustva za Pfizerovo cijepljenje. Mi očekujemo da će do druge polovice siječnja doći Modernino cjepivo koje će moći stajati u frižideru do 30 dana. Zato smo htjeli poštedjeti liječnike da im ne šaljemo Pfizerovo koje traje 5 dana. Sve ćemo se dogovoriti s liječnicima, poslane su im već prezentacije, ima snimka webinara gdje naši stručnjaci daju uputstva. Direktan odgovor je da prije druge polovice siječenja neće doći cjepivo i ordinacije obiteljskih liječnika', kazao je Capak.

  • +4
Konferencija Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Nove doze trebaju doći tijekom tjedna, doći će 8 kutija, oko 7800 doza. Sljedeći tjedan 18 kutija, u svakoj je oko 970 doza', rekao je Capak.

Video: Jurica Galoic/PIXSELL

Novinare je zanimo i što je s propusnicama vezano uz potres. 'Uputa je išla prema stožerima da se u prioritet stave zahtjevi koji dolaze po tom pitanju, za ljude koji imaju potrebu premijestiti se iz Sisačko-moslavačke županije ili otići u tamo kako bi provjerili svoju nekretninu i rodbinu', rekao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj civilne zaštite Damir Trut.

Video: Goran Kovacic/PIXSELL

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić kazala je da zasad nije bilo nuspojava cijepljenja, osim kod dva zaposlenika Klinike za infektivne bolesti koji su dobili blagi osip.

Trut je govorio i o stanju s propusnicama. 'Do sada je ukupno izdano oko 153 tisuće propusnica, a došlo je 148 tisuća zahtjeva na sustav e-propusnice, od čega je odobreno 80 tisuća. Na e-mail je došao velik broj, više od 150 tisuća zahtjeva, a odobreno je njih 73.000. Od 23.12. do danas 1233 osobe su zatečene bez propusnica, a od toga 294 u posljednja 24 sata', kazao je Trut.