POLJOPRIVREDNIK U 'RALJAMA' DRŽAVE

Uzgojio konoplju kao hranu za ribe pa ide u zatvor

11.05.2012 u 21:48

Bionic
Reading

Za sadnju gotovo 300 tisuća stabljika konoplje, poljoprivrednik Mladen Goričanec iz Kotoribe osuđen je novčanom kaznom od 9.000 kuna, ali revoltiran presudom odlučio je tu kaznu zamijeniti zatvorskom

'U zakupu imam 24 hektara ribnjaka u kojima su šarani i druga riba za čiju sam dohranu odlučio koristiti sjemenke konoplje koja potiče mrijest i podiže kvaliteta reprodukcijskog ciklusa kod riba...' ,ustvrdio je u listu Međimurje Mladen Goričanec koji se kasnije saznao i da je sjeme konoplje pogodno za ljudsku ishranu jer ima velike količine proteina, antioksidanata i dobar omjer esencijalnih ulja omega 3 i omega 6 te željeza i cinka.

Budući da je za njega to bila 'normalna kultura', odlučio je na površini od 8.970 četvornih metara nedaleko Kotoribe još u svibnju 2008. posijati 40 kilograma sjemenki konoplje koje je kupio u koprivničkoj trgovini za kućne ljubimce za 786 kuna. Zemljište je dobro pripremio prije sadnje, pa je do početka rujna već imao prosječno 30 stabljika na kvadrat visine od tri i 4,5 metara. Takvo što nije, međutim, moglo primaknuti međimurskoj policiji koja ga je prijavila sudu.

'Sukladno Zakonu o suzbijanju opojnih droga, konoplja se može uzgajati samo uz prethodno pribavljeno odobrenje ministra poljoprivrede i šumarstva, što u ovom slučaju nije učinjeno, pa je podnijeta prijava', pojašnjava Krunoslav Gosarić, glasnogovornik PU međimurske, dodavši da neznanje nikoga ne oslobađa od odgovornosti.

Sud je Goričanca za sadnju 269.100 stabljika kaznio novčanom kaznom od 9.000 kuna s čim se ni danas ne miri. 'U poljoprivredi je i bez kazni dovoljno teško da se borimo svakodnevno za opstanak. Poljoprivrednik sam, nisam pravnik ni policajac. Sve sam radio uvjeren da ne radim ništa nedopušteno. Išao u savjetodavnu službu pitati kako se uzgaja. Kopirali su mi cijelu knjigu o uzgoju, nasadima. Da trebam nekakvu suglasnost, nisu me ni tamo upozorili, niti u uredu državne uprave kamo sam išao pitati imam li pravo na poticaj kao što drugi dobivaju za kukuruz ili pšenicu. Samo su mi rekli: kad biste bar imali tri hektara pod nasadom... A zamislite da sam išao na tri hektara… Bolje da nisam imao ni tri kvadrata', svjestan je danas.

Nakon okončanja sudskog postupka u kojem je utvrđeno da je u stabljikama udio THC-a viši od 0,3 posto, Goričanec se prebacio na uzgoj smreke za božićna drvca, ali i tu nailazi na probleme.

'I od toga posla je bolje da odustanem, jer s tim dozvolama, papirima, uvjerenjima i administriranjem u poljoprivredi stvarno smo pretjerali. Ljudi se više uopće ne snalaze. Ako želite zaraditi na prodaji božićnih drvaca, najbolje je da ih uvezete iz Mađarske.
Za to vam trebaju dva papira. Ako se upustite u uzgoj trebate sedam te barem tri godine zahtjevnog rada i prilično velika ulaganja. Zato je bolji uvoz. I meni bi bilo bolje da sam kupio uvozno sjeme konoplje i hranio ribe, nego pokušao sam uzgojiti što trebam', zaključuje Goričanec koji revoltiran, umjesto plaćanja kazne, odlučio otići u zatvor čim mi se osigura briga o majci koja je oboljela od Alzheimerove bolesti.