BRANITELJ IZ GRAČANA

Uzgajao pse za borbe i trenirao ih mučenjem

03.06.2011 u 09:30

Bionic
Reading

Robert Cukina (42) uhićen je zbog uzgajanja američkih staforda za borbu pasa koje je posljednjih deset godina držao i mučio u svom podrumu u kući u sjevernom dijelu Zagreba. Tog se umirovljenog branitelja iz Gračana sumnjiči da je u proteklih deset godina uzgajao američke staforde za borbe pasa, a u tom razdoblju uginulo mu je njih dvadesetak, otkriva Večernji list

Inspekcija je kod njega početkom ovog tjedna pronašla desetak pasa koje su veterinarski inspektori smjestili u karantenu u gradskom skloništu za životinje u Dumovcu. Cukina će pak na sudu odgovarati za mučenje životinja, za što je predviđena novčana kazna ili, ako mu se dokaže da je imao imovinske koristi, zatvorska kazna do godinu dana.

Tijekom istrage policija je, navodi Večernjak, kod Cukine pronašla videosnimke borbi koje je on sam snimao, a osim toga, neslužbeno se doznaje, u njegovu su podrumu nađene i dvije sprave za istrčavanje na kojima je pse tjerao na nepotrebno naporne treninge.

Nakon borbi na zasad nepoznatim lokacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ranjene je pse liječio ilegalno nabavljenim medikamentima. Prije tri godine navodno je na okršaj pasa u BiH odveo dva staforda, a jedan od njih uginuo je zbog višestrukih ozljeda glave.

Udruga Prijatelji životinja još ga je 2007. prijavila da drži desetak pasa za borbu. Veterinarska inspekcija nakon obavljenog nadzora zatekla je deset pit bulova, jednog labradora i belgijskog ovčara. No, u izvješću su napisali da pregledom pasa ništa nije upućivalo na to da se koriste za borbe, pa je DORH utvrdio da nema osnove za kaznenu prijavu.

'Policija je u posljednje vrijeme pokazala veći stupanj odgovornosti prema takvim kaznenim djelima', smatra Luka Oman iz udruge za zaštitu životinja, dodajući i da je samo huškanje pasa na čovjeka ili druge životinje zakonom zabranjeno.