DIO SRBA TRAŽI OSTAVKU POTPREDSJEDNIKA VLADE

'Uzelac je pogodovao osobnim interesima Pupovca'

13.03.2011 u 18:11

Bionic
Reading

Vijeće srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije pozvalo je danas Slobodana Uzelca, potpredsjednika hrvatske Vlade, da zbog djelovanja suprotnog interesima Srba u Hrvatskoj ali i djelovanju suprotnom interesima većine građana Republike Hrvatske odmah podnese neopozivu ostavku na tu dužnost

Slobodan Uzelac nije problem samo Srba u Hrvatskoj jer ni on ne može i ne smije pobjeći od osobne i političke odgovornosti za odluke koje unazađuju zemlju i uništavaju njezinu budućnost. I zato ga pozivamo da nakon sedam godina učini bar jednu stvar korisnu za Srbe, ali i sve druge građane Hrvatske, i odmah podnese ostavku, stoji u priopćenju Vijeća.

Podsjećaju da je Uzelac već tri godine potpredsjednik Vlade , a da je prije toga četiri godine proveo kao državni tajnik i najbliži suradnik bivšeg ministra Dragana Primorca, što znači da Slobodan Uzelac već sedam godina "predstavlja i zastupa" Srbe u Hrvatskoj obavljajući najvišu funkciju u izvršnoj vlasti.

Tijekom sedam godina, a posebno u posljednje tri godine sudjelovao je u donošenju velikog broja odluka suprotnih interesima Srba u Hrvatskoj, zemljišta, drže u Vijeću.

Tvrde da je kao državni tajnik pogodovao osobnim i obiteljskim interesima Milorada Pupovca i njegove obitelji, a nije učinio gotovo ništa da se obrazovanje djece srpske nacionalne manjine provodi na cijelom teritoriju Republike Hrvatske u skladu sa zakonom i standardima koje npr. imaju djeca pripadnika talijanske ili mađarske manjine. Srpsko manjinsko školstvo tokom tih sedam godina ostalo je gotovo gdje je bilo, a u nekim pitanjima se i pogoršalo, što jasno pokazuje rezultat njegovog rada, smatraju u Vijeću.

Što se tiče ljudskih prava poznata je njegova šutnja na sve oblike kršenja prava nacionalnih manjina, a posebno srpske. Na pitanje kome se najviše krše ljudska prava predstavnik i zastupnik Srba u Vladi odlučno je izjavio da su to žene, čime je iznenadio čak i novinarku koja mu je postavila to pitanje, navodi se u priopćenju.

Naovodi se da su posebni rezultati rada Slobodana Uzelca milijuni kuna koje je Vlada iz pričuve dala poluprivatnoj udruzi Milorada Pupovca SNV i o čijem se korištenju ne mogu dobiti informacije iz Vlade. Tu je i pedesetak milijuna kuna koje je Vlada iz proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine dala Miloradu Pupovcu. S tim svojim postupcima pomogao je u ekonomskom destabiliziranju zemlje, a što je imalo za posljedicu i socijalne nestabilnosti opasne pogotovo za manjine, stav je Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije.

Uzelac nije čovjek koji će javno nastupiti u zaštitu nečijih prekršenih prava, a posebno ne srpskih. On zna da u Vladi sjedi kao transmisija Milorada Pupovca i da tu funkciju ničim nije ni zaslužio, a ni opravdao, ali to ga ne brine jer niti su ga Srbi birali niti ga mogu smijeniti. Odgovara samo Miloradu Pupovcu i Jadranki Kosor, a oni imaju sve razloge biti zadovoljni sa njim, stoji uzostalo, u priopćenju predsjednika Vijeća Staniše Žarkovića.