POGLEDAJTE SNIMKE POŽARA

Uzbuna u laboratoriju za nuklearno oružje

27.06.2011 u 13:12

Bionic
Reading

Nacionalni laboratorij u Los Alamosu zatvoren je u ponedjeljak zbog požara koji haraju u neposrednoj blizini. Istovremeno, aktiviran je laboratorijski Centar za neposrednu opasnost, priopćili su djelatnici te američke institucije na internetskoj stranici

Laboratorij u Los Alamosu jedan je od najvećih znanstvenih i tehnoloških institucija u svijetu, gdje se provode multidisciplinarna istraživanja u sektorima nacionalne sigurnosti, istraživanja svemira, obnovljivih izvora energije, medicine i nanotehnologije. Uz laboratorij Lawrence Livermore, vladina institucija u Los Alamosu jedina u SAD-u provodi tajne projekte razvoja nuklearnog oružja.

'Svi uredi i prostorije laboratorija bit će zatvoreni, a svim djelatnicima, osim onih čija je prisutnost nužna, naređuje se da ostanu podalje od laboratorija. Djelatnici se ne smiju pojaviti na poslu ako im to izričito ne narede njihovi nadređeni', stoji u priopćenju.

Požar nazvan 'Los Conchas', koji je buknuo u nedjelju poslijepodne po lokalnom vremenu, bukti na udaljenosti manjoj od 1,6 kilometara od jugozapadnog ruba laboratorijskog kompleksa.

Na to područje upućene su specijalne vatrogasne postrojbe kako bi zaštitile laboratorij.

'Sav radioaktivan i opasan materijal popisan je i stavljen pod zaštitu', poručila je uprava laboratorija.

Laboratorij se nalazi oko 56 kilometara sjeverozapadno od grada Santa Fe u Novom Meksiku, na površini od 93 četvornih kilometara u vlasništvu Ministarstva energetike. U laboratoriju je zaposleno više od 11.000 radnika.