PALA CIJENA ZLATA

Uzbuna na tržištima zbog JPMorgana

11.05.2012 u 11:15

Bionic
Reading

Zbog golemih gubitaka JPMorgana i zabrinutosti ulagača zbog situacije u Grčkoj i Španjolskoj, indeksi na europskim tržištima dionica i roba u petak su značajno pali, kao i cijena zlata na svjetskim tržištima. Istovremeno, skočila je vrijednost njemačkih obveznica, koje se i dalje smatraju sigurnima

Euro je potonuo na 1,2905 dolara, što je najniža razina u posljednja tri mjeseca, a na gubitku su najviše cijene dionica banaka, na čelu s JPMorgan Chaseom, koje su se nakon vijesti o gubitku od barem dvije milijarde dolara stmoglavile sedam posto.

Vijesti koje stižu iz JPMorgana 'zabrinjavajuće su zato što je riječ o kompaniji koja se smatra izvrsnom u upravljanju rizicima', rekao je Guy Stear, šef odjela istraživanja u Societe Generaleu u Hong Kongu.

Pad vrijednosti dionica banaka potaknuo je jutrošnji pad FTSE Eurofirsta, indeksa vodećih europskih dionica, za 0,7 posto, na 1.011,80 bodova. Istovremeno, londonski Ftse indeks do 9.30 sati bio je u minusu 0,52 posto, frankfurtski DAX 0,65 posto, a pariški CAC 1,02 posto.

MSCI World, najrelevantniji globalni indeks, po drugi put u tjednu oslabio je više od dva posto, što je cijenu zlata spustilo za više od 0,5 posto, na oko 1.582 dolara za uncu.

Nešto ranije prilog strahovanjima o usporavanju globalnog rasta dala je i Kina, koja je izvijestila da je industrijska proizvodnja iz golemog tvorničkog sektora u travnju zabilježila oštar pad.

U Europi se s nestrpljenjem iščekuju kratkoročne ekonomske prognoze Europske komisije, koje će dati novo svjetlo na razmjere recesije i imati povratno djelovanje na njemačko gospodarstvo.

Danas bi trebao biti objavljen i plan španjolske vlade o načinu rješavanja golemih problema tamošnjih banaka.