AGROKOR I POLITIKA

Uzalud dogovor HDZ-a i SDP-a: Može li istraga DORH-a 'upokojiti' istražno povjerenstvo?

28.09.2017 u 20:15

Bionic
Reading

Iako su HDZ i SDP nadomak dogovora o istražnom povjerenstvu, upitno je hoće li ono profunkcionirati. Pokrene li DORH službeno istragu, prema nekim tumačenjima, istražno povjerenstvo će morati prestati s radom

Razgovori između SDP-a i HDZ-a oko osnivanja istražnog povjerenstva traju već tjednima, no iako se povremeno čini da su blizu dogovora, do osnivanja tog istražnog tijela još nije došlo.

Stoga se počelo spekulirati da HDZ namjerno oteže s postizanjem dogovora i čeka pokretanje istrage DORH-a, koja bi, prema njihovom tumačenju, spriječila osnivanje istražnog povjerenstva.

'U HDZ-u od prvog dana govorimo da se ne protivimo istražnom povjerenstvu, uz dodatak koji je jako važan, prevažan, a to je da nismo htjeli da se imenovanjem povjerenstva i radom u Saboru ometa rad DORH-a na tom istom slučaju. Na tome smo inzistirali i u tom smislu radimo jednu finu doradu kako naći način da se osnuje povjerenstvo, a da s druge strane omogućimo DORH-u da nastavi s radom', pojašnjavao je jutros HDZ-ov Branko Bačić.

Naime, prema Zakonu o istražnim povjerenstvima iz 1996. godine, istražno povjerenstvo se ne može osnovati za pitanja o kojima je pokrenut sudbeni postupak tako dugo dok teče taj postupak. Jednako tako, ukoliko istražno povjerenstvo počne s radom, a u međuvremenu se u slučaju koji istražuje pokrene sudbeni postupak, povjerenstvo će morati prestati s radom.

Neki u HDZ-u tumače da se, iako zakon spominje sudbeni postupak, to odnosi i na državnoodvjetničku istragu. Naime, kada je 1996. donesen zakon, istraga je bila u rukama suda, odnosno suca istrage, no u međuvremenu se izmijenio Zakon o kaznenom postupku te je istraga prešla u ruke DORH-a.

  • +5
Lex Agrokor u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prema takvom tumačenju nekih iz HDZ-a, ukoliko bi DORH pokrenuo istragu u slučaju Agrokor, u kojem zasad provodi samo izvide, istražno povjerenstvo moralo bi prestati s radom ili ne bi moglo biti osnovano.

No s takvim tumačenjem se ne slažu u SDP-u. Smatraju da istraga DORH-a ne može spriječiti osnivanje povjerenstva. 'Zakon jasno kaže da se povjerenstvo gasi u slučaju pokretanja sudskog postupka. Zakonodavac je imao osam godina i mogao je izmijeniti Zakon o istražnim povjerenstvima, na način da se uključi i državnoodvjetnička istraga', kaže nam jedan SDP-ovac.