potpuno nepovjerenje

Uzajamne optužbe Beograda i Prištine pred pokušaj nastavka dijaloga

19.07.2021 u 19:26

Bionic
Reading

Beograd i Priština nastavili su se u ponedjeljak uzajamno optuživati u pokušaju Bruxellesa da na trilateralnom sastanku unaprijedi srpsko-albanski dijalog nastavljen 15. lipnja poslije duge stanke

Srbija se u potpunosti suglasila sa svim prijedlozima Europske unije, ali albanska strana nije prihvatila niti jednu od tri točke EU-a, inzistirajući na "novim političkim kriterijima", izjavio je beogradskim medijima u Bruxellesu srbijanski predsjednik Aleksandara Vučić, ustvrdivši kako je kosovski premijer Albin Kurti govorio o "tri genocida Srbije" na Kosovu.

Vučić je rekao kako ga naročito brine to što izaslanstvo Prištine nije prihvatilo drugu točku prijedloga da se "obje strane suzdržavaju od akcija koje bi mogle destabilizirati situaciju na terenu“.

„Ni oko čega se nismo mogli dogovoriti“, istaknuo je Vučić, rekavši kako je poslije razgovora 15. lipnja mislio da je "nemoguće imati lošiji sastanak", ali se danas "uvjerio da je to moguće“.

Kosovski premijer Kurti ustvrdio je za medije na albanskom kako je "čista laž" Beograda da Priština izbjegava uvažiti prijedloge EU-a. Kurti pak navodi kako srpska strana nije htjela da se uvrsti rečenica o "suočavanju s prošlošću".

Vučić je naveo da su prijedlozi EU-a bili intenziviranje zajedničkih napora na identificiranju posmrtnih ostataka nestalih osoba, suzdržavanju od akcija koje bi mogle destabilizirati situaciju na terenu, te usuglašavanje susreta glavnih pregovarača jednom mjesečno, i Srbija ih je prihvatila "bez ijedne zamjerke".

„Suština njihovih izlaganja je da je Srbija kriva za tri genocida na Kosovu“, rekao je Vučić, objašnjavajući kako je Kurti govorio da je "prvi navodno počinjen 1878. godine, a posljednji 1999".

„Za drugi nisam siguran da li je mislio na Balkanske ratove ili Drugi svjetski rat“, rekao je Vučić.

On je ocijenio kako je razgovor bilo „vrlo neprijatan“ i da su predstavnici Prištine „došli da razore dijalog“ jer se Kurti "vraća u 19. stoljeće".

"Teško je razgovarati s iracionalnim ljudima. Razumijem da je bilo zločina na obje strane, ali oni to ne prihvaćaju, već misle da su bili isključivo žrtve", rekao je Vučić.

Nastavit ćemo razgovarati, ali sam sada mnogo više zabrinut za Srbe na Kosovu, izjavio je Vučić.

Nekoliko sati prije zakazanog susreta pod pokroviteljstvom EU-a Kurti i Vučić su se odvojeno sastali sa specijalnim predstavnikom Bruxellesa za dijalog Miroslavom Lajčakom koji je na Twitteru objavio da je to bila "priprema za susret na najvišoj političkoj razini".