'VODA NIJE NA PRODAJU'

Uz prosvjede započeo Svjetski forum za vodu

16.03.2009 u 12:53

Bionic
Reading

Turska policija u ponedjeljak je u Istanbulu uporabom sile rastjerala skupinu od tristotinjak prosvjednika koji su se pokušali približiti zgradama u kojima je počeo s radom 5. Svjetski forum za vodu.

Postrojba specijalne policije uz pomoć oklopnog vozila sa šmrkom bacala je suzavac i polijevala je vodom prosvjednike koji su se okupili na poziv sindikata, stranaka i organizacija ljevice i udruga za zaštitu okoliša, kako bi im zapriječila pristup mjestu održavanja foruma.

Prosvjednici, nezadovoljni što se sudionici foruma odnose prema vodi kao prema potrošnoj robi, a ne kao prema pravu koje moraju uživati svi, uzvikivali su slogane poput "voda nije na prodaju" i "pregazit ćemo forum koji nam želi uzeti našu vodu", bacajući na policiju kamenje i udarajući ih batinama.

Policija je privela najmanje 15 osoba, izvijestila je agencija France Presse koja ne navodi ima li ozlijeđenih.

Peti Svjetski forum za vodu počeo je s radom u ponedjeljak u Sutluceu, četvrti na europskoj obali Istanbula i na njemu se u tjedan dana, koliko će trajati, očekuje sudjelovanje oko 15.000 stručnjaka - inženjera, aktivista za zaštitu okoliša, ministara, lokalnih zastupnika i poduzetnika.

Forum je na meti kritika nekoliko krovnih organizacija za zaštitu okoliša koje ga optužuju da zastupa interese poduzeća za gospodarenje vodom, na štetu interesa građana.

"Naše ponašanje je sve nerazumnije i nedosljednije", upozorio je u prigodi svečanog otvorenja Francuz Loic Fauchon, predsjednik Svjetskog vijeća za vodu, organizatora foruma.

"Neprekidno povećanje ponude vode skupo je, puno skuplje danas u uvjetima klimatskih promjena i financijske krize. Povećanje ponude ugrožava prirodnu sredinu", kazao je.

U ponedjeljak se u okviru Foruma treba održati mini-summit na kojemu će sudjelovati desetak šefova država i vlada, među kojima i Apisai Ielemia, premijer malene otočne države Tuvalu u Tihom oceanu koja je izravno ugrožena zbog porasta razine oceana.