73. OBLJETNICA STRADANJA

Komemoracija u Bleiburgu protekla bez incidenata, Jandroković dvaput žestoko izviždan

12.05.2018 u 13:04

Bionic
Reading

Na Bleiburškom (Lojbaškom) polju u Austriji svetom misom i komemorativnim govorima obilježava se stradanje više desetaka tisuća hrvatskih civila i vojnika poražene pronacističke NDH koji su se u svibnju 1945. godine htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj da bi potom brojni odmah bili ubijeni, a mnogi idućih mjeseci u marševima poznatima kao križni putevi

'Ovdje se molimo za mir i pokoj duša tisuća ubijenih na stratištima i zakopanih, bez imena i groba, u masovnim grobnicama', rekao je msgr. Želimir Puljić na početku mise.

Nazočne je na početku komemoracije pozdravio ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić te rekao da je Bleiburško polje bremenito poviješću i ispunjeno spomenom na nebrojene žrtve koje su se "ovdje nadale spasu, a umjesto toga započele teški križni put koji je mnoge od njih odnio u smrt”.

Pozvao je nazočne da dostojno daju počast svim ratnim i poratnim žrtvama, "osobito onima koji su bez suda ubijeni po završetku Drugog svjetskog rata te su njihovi zemni ostaci zatrpani i skriveni po poznatim i nepoznatim grobištima i jamama”.

"Pozivam vas da to učinimo dostojanstveno, katolički, sabrano moleći božje milosrđe kako za žrtve, tako i za počinitelje tih strašnih zločina, ali i za one koji i danas pronalaze izgovore za njih ili pak žele žrtve zloupotrijebiti u neke svoje sebične svrhe, ne bi li se i jedni i drugi obratili i pokajali”, rekao je.

Mislimo ovdje, dodao je, misli oprosta i pomirenja, misli koje nas otvaraju budućnosti, u svjetlu istine i pravednosti.

Komemoracija protječe bez incidenata uz nikad snažnije prisustvo policije pa i holikoptera koji je do početka mise dugo nadlijetao blajburško polje.

Skup se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i supokroviteljstvo Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Prilikom pozdravnih govora drugih sudionika, a i tijekom svog obraćanja žestoko je izviždan Goran Jandroković, predsjednik Hrvatskog Sabora. Iz gomile su se čuli uzici 'izdajico', spominjući Istanbulsku konvenciju.

  • +31
Središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskog križnog puta Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Jandroković je rekao kako će Sabor i u budućnosti biti pokrovitelj komemoracije bleiburškim žrtvama, koje su, naglasio je, jedno od teških poglavlja složene hrvatske povijesti, te je pozvao građane Hrvatske da istom odgovornošću kojom su stvarali neovisnu Republiku Hrvatsku, grade njezinu demokratsku pluralističku budućnost.

Komemoraciji nazoči i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Izaslanik predsjednice Republike je ministar državne imovine Goran Marić, a predsjednika Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Komemoraciji nazoče i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, zastupnici Ante Babić, Ivan Šipić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović te tajnik Hrvatskoga sabora Davor Orlović.

Komemoraciju organizira Počasni bleiburški vod (PBV) u suradnji s Ravnateljstvom dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu te Hrvatskom katoličkom misijom u Klagenfurtu, koja prirema liturgijski dio komemoracije. Održava se po pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i supokroviteljstvo Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

  • +12
Prosvjed aktivista protiv komemoracije na Bleiburškom polju Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ovogodišnja komemoracija održava se uz značajniji angažman austrijskog redarstva kojem će pomagati i određeni broj pripadnika hrvatske policije, kao i redari Počasnog bleiburškog voda, a nazoče i djelatnici austrijskog državnog Ureda za strance da bi se spriječila bilo kakva ustaška ili nacistička ikonografija kakve je bilo prijašnjih godina, a mjere kojima se prema takvima najavljuje "nulta tolerancija" u utorak je predstavio i PBV.

Pojačane mjere osjetile su se već na ulazu u Austriju. Putnici u autobusima i vozilima na putu za Bleiburg pomno su kontrolirani na granici tako da se čekalo pedesetak minuta.

U samom Bleiburgu, koji se nalazi oko pet kilometara od mjesta komemoracije, najavljen je prosvjed zbog okupljanja. Blajburški gradonačelnik Stefan Visotschnig rekao je prošlog tjedna za Hinu da mještani nemaju problema s ljudima koji dolaze odati počast žrtvama i da Bleiburg gaji dobre odnose s Hrvatskom, no smatraju problematičnim "političku dimenziju skupa i to što odasvud privlači simpatizere ustaškog režima".

Na takve je ocjene na konferenciji za novinare PBV-a reagirao predsjednik njegovog Nazornog odbora Vladimir Šeks koji ističe da poduzetim mjerama žele spriječiti "bezumnike i provokatore" i tako izbiti sve adute onima koji "pod egidom da se zlouporabljuju crkveni zakoni i da je to zadnji skup neonacista u Europi" nastoje da se zabrani održavanje komemoracije na Bleiburškom polju.

"To nije zadnji skup neonacista u Europi. To je skup domoljuba, hrvatskih patriota koji žele njegovati trajnu uspomenu na hrvatske žrtve križnih puteva i Bleiburga", poručio je Šeks.

foto pregled

Mailovi Martine Dalić i sukob Izraela i Irana - događaji koji su obilježili tjedan

Pogledaj galeriju