OSJEČKA POLITIČKA SCENA

Uz Đapićev nekrolog smijenjen Gordan Matković

19.03.2012 u 16:57

Bionic
Reading

Upravo u trenucima nastanka ovoga teksta, vijećnici osječkoga Gradskog vijeća razrješuju Gordana Matkovića dužnosti predsjednika. U raspravi koja traje od prijepodnevnih sati za njegovu smjenu javno su se očitovala četvorica oporbenih vijećnika, što s desetero koalicijskih iz HDSSB-a i HNS-a čini i više od natpolovičnih 13, oko kojih se prethodnih dana vodila žestoka bitka

Gradonačelnik Krešimir Bubalo ipak je tijekom vikenda osigurao dovoljno glasova za smjenu donedavnog stranačkog kolege, koji je kao predsjednik Gradskog vijeća nedavno zatražio oduzimanje nadležnosti gradonačelniku nad društvima u vlasništvu Grada i prenošenje tih ovlasti Gradskom vijeću. Na današnjoj sjednici glas za Matkovićevu smjenu pred govornicom su najavili Josip Vrbošić iz HSLS-a, Ivan Jakobljević iz HSU-a te dvojica HDZ-ovih vijećnika, Josip Škorić i Ivan Vuletić, usprkos odluci Gradskog odbora HDZ-a kojom ih je obvezao na suzdržanost, tj. nepriklanjanje niti jednoj od sukobljenih strana.

HDSSB-u sve zasluge i odgovornost

Podršku gradonačelniku Bubalu i HDSSB-u za smjenom Matkovića prvi je obrazložio Josip Vrbošić, rekavši da time želi spriječiti novi politički sukob zbog čega bi se do daljnjega odgodilo rješavanje pravih problema kojima je grad ionako bremenit. Slično su svoje odluke obrazložili i ostali oporbeni vijećnici, no u njihovim istupima osjetila se i svojevrsna odmazda prema Matkoviću koji je sve donedavno, dok prošle jeseni nije napustio HDSSB zbog prekršenog obećanja oko mjesta na listi za parlamentarne izbore, odano provodio stranačke odluke.

Tako je, primjerice, Škorić podsjetio kako se Matković 2010. godine usprotivio njegovu prijedlogu za prenošenjem upravljanja gradskim tvrtkama Vijeću, a sada – nakon sukoba s HDSSB-om – to i sam predlaže. Stoga se složio s dr. Vrbošićem da 14 mjeseci uoči novih lokalnih izbora ne treba mijenjati uprave gradskih tvrtki i preuzimati odgovornost za njihovo poslovanje, nego valja ostaviti relativnom izbornom pobjedniku, HDSSB-u, da za sve dobro i loše učinjeno samostalno preuzme zasluge i odgovornost.

Obrazloženje bi držalo vodu da su ti vijećnici otpočetka zastupali takav stav, međutim još prije nekoliko dana Bubalo je muku mučio s osiguranjem 13. glasa, zbog čega je čak od direktora gradskog pogrebnog poduzeća Ukop, Davora Lamze, zatražio ostavku i aktiviranje vijećničkog mandata kako bi dobio njegovu ruku za rušenje Matkovića. I premda je Lamza u Gradsko vijeće ušao kao drugi na Nezavisnoj listi Gordana Matkovića, sada ga se odrekao pokorivši se volji HDSSB-a.

Đapićev nekrolog Matkoviću

Vrbošić je još pretprošloga tjedna pitao predsjednicu SDP-a Biljanu Borzan kako će oni glasovati jer im se namjerava pridružiti, a Matkoviću je rekao da neće podržati njegovu smjenu. Da se u međuvremenu predomislio, bilo je vidljivo nakon što su vijećnici vladajućeg HDSSB-a prošlog tjedna napustili (!?) vijećnicu kako bi izazvali nedostatak kvoruma i prekid sjednice, jer još nisu imali većinu glasova protiv Matkovića. Vrbošić je tada također napustio sjednicu i priklonio se HDSSB-u, ostavivši oporbene vijećnike bez kvoruma.

Dirljiv je danas bio govor Ante Đapića, vijećnika HSP-a, koji se Matkoviću s govornice obratio očinski emotivno, prepričavši cijelu povijest njihovog političkog razlaza i – sada se vidi – pogrešnih odluka nekad jednog od najperspektivnijih HSP-ovaca. Đapićev govor više je nalikovao nekrologu uoči Matkovićeva političkog smaknuća, pri čemu niti je mogao niti se odviše trudio prikriti likovanje nad potvrdom vlastitih predviđanja da je Matković pogriješio napustivši HSP i započevši samostalnu karijeru, osobito nakon pristupanja HDSSB-u.

'Upozorio sam ga tada da ulazi u stranku u kojoj vlada vojnička disciplina i gdje neće smjeti pisnuti, jer će ga satrti. Sada vidimo da mu se upravo to dogodilo', rekao je Đapić te ispričao događaj otprije nekoliko godina, kada je s Matkovićem kao predsjednikom osječkog HSP-a došao na sastanak s Glavašem.

'Tada smo u Glavaševu uredu svjedočili jednoj krajnje neugodnoj sceni, kada je tako vikao i vrijeđao svoga bliskog suradnika da nam je bilo neugodno', počeo ja Đapić, a Matković dodao: 'Zamjenika župana!'

Đapić je ispričao kako mu je nakon izlaska sa sastanka s Glavašem, Matković s olakšanjem priznao da je uzoran šef, jer se nikad prema članovima HSP-a nije odnosio na takav način. 'Zato se sada ne može žaliti da nije znao u kakvu stranku ide', ustvrdio je Đapić, rekavši kako mu nije drago što je bio u pravu.

Palac gore za Bubala

Iako nije spomenuo ime istaknutog člana HDSSB-a na kojega se Glavaš tada obrušio, poznato je kako je riječ o Dinku Buriću, koji je u prošlom sazivu Sabora zamijenio upravo Branimira Glavaša na mjestu zastupnika nakon njegova odlaska na odsluženje zatvorske kazne u Zenici.

Otkad je Matković pokušao Bubala izbaciti iz skupština gradskih tvrtki, gradska je vlast postala preuska za njih dvojicu. U igri je, naime, utjecaj na raspolaganje višemilijunskim sredstvima gradskih poduzeća, što uoči lokalnih izbora u svibnju 2013. godine može odrediti izbornog pobjednika, pa je bilo jasno da jedan od njih dvojice mora pasti. Palac gore za Bubala danas su podignuli ne samo sedam vijećnika HDSSB-a i Zrinka Pandžić koja je u Vijeće ušla s Matkovićeve nezavisne liste, nego i dvoje HNS-ovaca, koalicijskih partnera te četvorica oporbenih vijećnika.