NOVI PODACI

Stožer civilne zaštite: Uz 113 zaraženih koronavirusom, od čega 11 liječnika, policija kreće u ophodnje po Hrvatskoj

20.03.2020 u 09:40

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je na presici u 9 sati da je u Hrvatskoj registrirano osam novih potvrđenih bolesnika, dakle ukupno ih je 113. Učinjeno je 1604 testiranja. Prosjek dobi oboljelih je 42,6 godina, što je razlog da je klinička slika dobra. Ipak, u jednog bolesnika pogoršano je stanje, stavljen je na respirator i stanje mu je stabilno. 'Imamo točan plan popunjavanja kreveta. Tek kad se popune svi u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', slijedi transport i početak rada u KB Dubrava', rekao je ministar.

Potvrdio je da sadašnja situacija ukazuje na lokalnu transmisiju bolesti, ali to je sada 'irelevantno jer su odgovarajuće mjere već poduzete'.

Rekao je da se stručni liječnički ispit može polagati putem Skypea i tek tada studenti medicine mogu ući u zdravstveni sustav RH.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', rekla je da niti za jedan lijek u svijetu nema jasnih podataka da je učinkovit. Postoje samo podaci da neki lijekovi nisu štetni, pa se oni i koriste, poput lijekova za HIV i ebolu.

Oko 13.000 ljudi je u samoizolaciji, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. Istražuju se okolnosti zaraze novih pacijenata, a njihov identitet i lokacije zaraze neće se objavljivati, rekao je Capak. U KB Dubrava su tri pozitivne osobe na koronavirus, a to su liječnici, i vrlo lako se mogu zaraziti pacijenti koji su tamo ostali nakon što se detektirala bolest. Oni zbog svoje bolesti ne mogu otići kući. Ukupno je 11 liječnika pozitivno na koronavirus.

  • +3
Koronavirus Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da ima neodgovornog ponašanja u pogledu poštivanja restrikcija. Ponovno je apelirao na građane da ostanu doma, osim kad moraju u nabavku nužnih potrepština.

'Dijelove naših lokalnih stožera aktivirat ćemo u pojačanom nadzoru ovih mjera. Policija će također malo više i češće patrolirati, pogotovo onim mjestima gdje se okuplja veći broj građana i moliti i upozoravati da se svi trebaju držati preporuka', kazao je Božinović, dodajući da će se donijeti mjere regulacije sprovoda i svadbi.

  • +5
Grad Zagreb predstavio mjere dezinfekcije tramvaja i gradskih ulica Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Izmjenama zakona omogućit će se realnija slika osoba koje se ne pridržavaju naloženih uputa od strane epidemiologa.

'Nadamo se da će vrlo brzo to rješenje biti u testnoj fazi. Apeliram na sve da se moramo odgovorno ponašati. Nismo doveli u pitanje ekonomski život, cijeli niz objekata nužnih za svakodnevno funkcioniranje zajednice rade. Ako se svi budemo držali pravila to će tako ostati, inače će mjere morati biti restriktivnije. Nitko to ne želi, ali to ovisi o svakom građaninu Hrvatske i zahvaljujem svima onima koji se toga pridržavaju', rekao je Božinović, pohvaljujući one koji se organiziraju za pomaganje najrizičnijim skupinama.

'Nema nestašica, ali možda ćemo krenuti s određenim preporukama. Spremni smo na sve, reagirati drugačije po pitanju onih neodgovornih koji misle samo na sebe u ovom trenutku', rekao je ministar odgovarajući na pitanje što s onim ljudima koji stvaraju neracionalne zalihe.

  • +25
Ambulante za koronavirus u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je da policija uspješno funkcionira u ovoj situaciji, a paralelno s pojačanim radom rješava i najteža kaznena djela poput ubojstva u Makarskoj. Policija će pojačano opservirati područja na kojima se okuplja veći broj građana kako bi se spriječili socijalni kontakti. 'Pozivam sve da se pridržavaju uputa kako bi i policijski sustav bio manje opterećen', rekao je Milina.

'Imat ćemo cjelovite podatke o svakoj osobi koja se mora pridržavati pravila samoizolacije', rekao je Milina, dodajući da se već utvrđuju prekršaji mjera samoizolacije i te osobe podliježu sankcijama. Zahvalio je na požrtvovnosti svim policajcima.